Žalila se na vrtoglavicu, našli joj okamenjeni fetus star 44 godine

Ispostavilo se da je žena poslednji put zatrudnela pre 44 godine, ali da je u jednom trenutku tokom trudnoće počela da oseća jake bolove. Pošto u selu nije bilo lekara, obratila se vraču, koji joj je prepisao nekakav lek.

Tegobe su gotovo odmah prestale, a pošto joj stomak nije više rastao, niti je osećala kako se beba miče, verovala je da je pobacila, ispričala je novinarima Saraiva Kratka, ginekolog u bolnici Posto nasional u koju je žena poslata na dalje ispitivanje.

Fetus u ženinoj utrobi je bio mrtav, ali njen organizam se na to vremenom prilagodio, dok se fetus postepeno kalcifikovao, odnosno “okamenio”. Zbog toga nije ni mogao da bude otkriven prilikom prvog pregleda ultrazvukom, već tek na rendgenu, gde su se lepo videli lice i kosti ruku, nogu, kičme i rebara.

Mada veoma retki, ovakvi slučajevi “okamenjene bebe”, odnosno lithopediona, beleženi su i u medicinskoj literaturi opisivani i ranije, ukupno nešto manje od 300 puta. Prvi put, potpuno razvijena okamenjena beba stara 28 godina otkrivena je 1528, prilikom autopsije 68-godišnje Francuskinje Kolomb Šatri.

Izvor: Blic

Pogledajte još