Čanak: Jovanović hteo da se LSV utopi u LDP

Foto: Dragan Gojić / Beta

Čanak je naveo da je koalicija Nove demokratske stranke u osnivanju, LSV i Zajedno za Srbiju politička alternativa vlasti, ali i opoziciji i da "treba da pretenduje bar na drugoplasiranu poziciju" na izborima.

"Zastupamo vrednosti levice i zajedno očekujemo podršku ne samo svojih tradicionalnih birača, nego svih onih koji u ovom momentu nemaju za koga da glasaju...", rekao je Čanak za danšnju "Politiku".

Obrazlažući zašto je ušao u savez sa Borisom Tadićem i Dušanom Petrovićem, Čanak je kazao da je ideja bila da se što jače konsoliduje građanski blok koji je u ovom trenutku dosta razjedinjen, a da desni centar nikada nije bio jači.

"Čedomir Jovanović, međutim, nije hteo da nam se pridruži i, za razliku od ostalih stranaka, nisu hteli da dođu u Novi Sad ni na razgovor", kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Draganom Đilasom nije bila moguća "zbog svega što se izdešavalo", a Zoran Živković je "za sve velika nepoznanica".

Čanak je naveo da je LSV nezadovoljan reformama i da ne razume neke poteze vlade, "na primer da premijer bude i ministar unutrašnjih poslova, zbog čega je bezbednost u zemlji trpela i što se na loš način odrazilo i na Novi Sad, i na Niš, Beograd i čitavu zemlju".

On je ponovio da saradnja LSV sa Borisom Tadićem ne znači automatski rušenje Bojana Pajtića.

"Pred nama su republički izbori i pitanje aktuelne većine na nivou AP Vojvodine nije pitanje oko kojeg ovog trenutka razgovaramo", dodao je Čanak.

Lider LSV je za danšnje "Novosti" objasnio da "građanski blok" koji predvodi Tadić čine ljudi koji nikada nisu izneverili svoje principe i ideje, da ih vodi principijelnost, a ne interes.

"Upravo taj zdrav osnov okupio je sve one koji žele da se suprotstave nedopustivoj dominaciji jedne političke grupacije. Jer, ovo vodi povratku u jednopartijski sistem", smatra Čanak. Na pitanje kako komentariše spekulacije da taj savez podržava SNS, on kaže da je priča o slabljenju DS samo spinovanje da bi se prikrio pravi razlog potresa unutar te stranke.

"Niko im nije branio da oni okupe partije na nekim pristojnijim osnovama. Međutim, opredelili su se za funkcionisanje koje ih je dovelo u poziciju konfederecije ličnih interesa. A takva stranka ne možže biti stožžer okupljanja, jer se dogovori ne prave na interesnoj osnovi", ocenio je Čanak.

Upitan da li je za njega prihvatljiva koalicija sa SNS posle izbora, Čanak kaže da nije poenta koalicija sa SNS, već je pitanje oko čega se pravi koalicija.

"Ako ćemo da se dogovorimo oko nečega što ima smisla za ovu zemlju, recimo, oko načina privlačenja investicija ili otvaranja radnih mesta, onda je tu prostor otvoren za sve stranke. U slučaju da se te samo održavanju ovakvog stanja, onda ćemo nastaviti svoju politiku i pokuššaćemo da formiramo drugačiju većinu", zaključio je Čanak.


Blic

Pogledajte još