Očerupali trafo kod Kvantaša: Dve godine bez javne rasvete

Vrlo prometna deonica ulice između Kvantaške pijace i Bežanijske kose već skoro dve godine je u - mraku. Javna rasveta ne radi, baš kao ni semafori, jer je neko ukrao opremu iz trafostanice. Ko, nikada se nije saznalo.

Međutim, mesec za mesecom prolazi, a niko od nadležnih se nije prihvatio da reši problem. Trafostanica sve ovo vreme zjapi očerupana i uništena. Tako bi ova pre sedam godina izgrađena ulica mogla dočekati i punoletstvo bez osvetljenja. Ipak, to se možda neće desiti, jer su sada iz Direkcije za građevinsko zemljište obećali da će ove godine pokrenuti postupak nabavke za ugradnju nove opreme, kako bi trafostanica bila osposobljena i kako bi javna rasveta bila ponovo puštena u rad.

Inače, Direkcija za građevinsko zemljište finansirala je izgradnju saobraćajnice sa javnom rasvetom na potezu od Bežanijskog groblja do Kvantaša krajem 2006. godine. U ovom preduzeću nam kažu da je u skopu tih radova izgrađena i trafostanica, za koju je Elektrodistribucija Beograd uradila interni tehnički pregled i stavila mrežu pod napom početkom 2007. godine. Javna rasveta je tada puštena u rad, a račune za električnu energiju javnog osvetljenja plaćala je Uprava za energetiku gradskog Sekretarijata za komunalne poslove.

Na obilaznici stradali tuneli
Još drastičniji primer teške krađe vezan je za tunele "Lipak" i "Železnik" na Obilaznici oko Beograda. Iz kontrolnih kućica u neobezbeđenim tunelima, tokom 2010. nestali su kompjuteri, oprema za video-nadzor, delovi ventilacionih sistema, klima-uređaji i bakarni kablovi koji se prostiru čitavom dužinom i jednog i drugog tunela - na 1.400 metara. A krađa je trajala mesecima...

- Za havariju na trafostanici saznali smo krajem 2012. godine, a nadležni su utvrdili da je do nje došlo zbog krađe opreme - kažu u Direkciji. - Kako nemamo pravni osnov da održavamo izgrađeni objekat, zatražili smo od EDB da poprave trafostanicu, s obzirom na to da oni njom komercijalno upravljaju i od potrošača naplaćuju priključenja na mrežu. EDB je, međutim, odbila taj zahtev.

U Direkciji kažu da su posle toga pokrenuli inicijativu kod nadležnih u gradskoj upravi da se precizno definiše procedura primopredaje elektroenergetskih objekata posle izgradnje i pribavljanja upotrebne dozvole, kako se više ne bi dešavalo da za nešto niko nije odgovoran.

Ko će da plati novu opremu?

Šteta od krađe opreme je višestruka. U tom lancu izgubio je Grad uloženi novac, izgubila je EDB jer ne naplaćuje struju, a na kraju gube i građani, jer je ulica kojom uveče prolaze vozilima potpuno nebezbedna i mračna.

Koliko će koštati nova oprema i popravka trafoa, u Direkciji kažu da će biti utvrđeno kad se bude radila tenderska dokumentacija za izbor izvođača radova.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još