Zdravko Čolić: Gde je moj hedonistički raj?

...Brioni.

''Na Brione idem svake druge godine obzirom da u leto, u regionu držim koncerte u Puli i Opatiji. To vreme iskoristim za letovanje sa porodicom jer je ovo ostrvu dobro ukoliko hoćete da se potpuno izolujete i stvarno odmorite. Uvek sam voleo ostrva, naročito Brač i ona koja su bila bliža Bosni. Volim i Brela, Makarsku i Split, Šoltu i taj deo srednje Dalmacije ali na Brionima je neka sasvim druga vrsta odmora!

Na Brionima uživate u zelenilu i plavetnilu. U neverovatnoj tišini i netaknutoj prirodi. Turisti koji preko dana dođu da obiđu ostrvo na malim brodićima uveče odlaze, a ostajemo mi koji tu letujemo i obično sedimo u jednom restoranu''Istra'' koji služi neverovatno spremljenu ribu, tek izvađenu iz mora. Preko dana biciklima odlazimo na plažu a nakon celodnevnog kupanja, pre večere, napravimo još jedan veliki krug oko ostrva za koji nam treba sat vremena, istuširamo se i idemo da gledamo Šerbedžijine predstave na malim Brionima.

Brioni su poznati i po visokobudžetnom turizmu, po bogatašima koji luksuznim jahtama dođu na ostrvo na dan ili dva. Kad smo već kod hedonizma, evo kako njima lokalni turistički radnici priređuju zabave koje se pamte ceo život i izgledaju kao kadrovi iz holivudskih filmova. Ugostitelji na plaže iznose čitavu scenografiju – rimske stubove sa baldahinima, pletenim nameštajem, belim stolnjacima, presvučenim stolicama i svećama...a onda električnim malim automobilima stigne ketering - sveža hrana. Služe se jastozi, paste sa kozicama i vongolama, istarski pršut i sir, riba na lešo...

(old_image)

Ja nisam uživao u tom ''milijarderskom aranžmanu'', ali sam bio na nezaboravnim zabavama sa domaćom rajom. Lokalna ekipa sa Briona, na čelu sa Brankom Lukićem koji preko svoje turirstičke agencije organizuje dolazak svih turista na ostrvo, jednom godišnje, krajem leta napravi zabavu na plaži za ''nas domaće''.

Na Brionima treba posetiti i zološki vrt, uživati u srnama, jelenima i bambijima koji slobodno pasu okolo, a ja sam imao sreće da posetim i ostrvo Vangu gde je Tito letovao. Vanga ima neverovatne plaže, vrtove, tu je i Titova kuća koja je sada pretvorena u muzej u kojoj je vinski podrum gde se mogu degustirati vina.

Osim na ostrva Jadrana, volim otići i u Hercegovinu, u mala sela u okolini Trebinja i Ljubinja, odakle smo mi Čolići. Uživam u minijaturnim, naoko neuglednim kafanama u kojima se dobro jede jagnjetina, sir i pršut...pije dobro vino. Volim i raštan.

Taj hercegovački kamen je nešto što čoveku ostane u srcu ceo život. Kamen je simbol jačine, daje snagu. Pogotovu kada je malo prošaran dobrim biljem kao što su vjesak i kadulja'', završava priču o svojim malim, hedonističkim rajevima naša najveća pevačka zvezda, Zdravko Čolić.

Pogledajte još