Ivanovića ipak zadržali u Prištini

Foto: Saša Đorđević / Beta

Gudeljević je rekla da je međunarodni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova najavio podnošenje žalbe na odluku o premeštenju Ivanovića.

Međunarodni sudija iz Osnovnog suda u Mitrovici izdao je ranije naredbu da Ivanović bude premešten u pritvorsku jedinicu u Mitrovici nakon što je branilac osumnjicenog podneo zahtev za premeštaj.

Branilac lidera Građanske inicijative SDP istakao je nekoliko problema u vezi sa uslovima u pritvorskoj jedinici u Prištini, kao i problem zbog udaljenosti izmedu mesta pritvora i mesta stanovanja sa kojim se suočavaju njegova porodica i advokat.

"Pretpretresni sudija smatra da ne postoje bezbednosni problemi kada je u pitanju lična bezbednost pritvorenika tokom njegovog boravka u pritvorskoj jedinici u Prištini, kao i da njegova prava nisu ugrožena. Međutim, član 33 Zakona o izvršenju krivicnih sankcija predviđa, između ostalog, da prilikom smeštanja lica u odredeni objekat treba uzeti u obzir lokaciju trenutnog ili stalnog boravka njegove porodice"
, rekla je Gudeljević.

Ona je istkala da je medunarodni tužilac iz Kancelarije Specijalnog Tužilaštva Kosova (KSTK) najavio da ce podneti žalbu na odluku sudije o premeštaju.

Veće međunarodnih sudija u Osnovnom sudu u Mitrovici će doneti konačnu odluku. U međuvremenu, osumnjičeni u pritvorskoj jedinici u Prištini, kazala je portparolka Euleksa.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara, a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Ivanoviću je međunarodni sudija odredio jednomesečni pritvor.

Pogledajte još