Samo kod nas: Tuže lekare jer su deci prepisivali bolje lekove!

Na meti su i drugi izabrani lekari, koji su prema nalazima inspektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prekršili Pravilnik o propisivanju lekova. Neke doktore su zbog toga tužili direktori domova zdravlja, a neke RFZO.

Lekari će sada morati da dokazuju da time što su pacijentima propisivali najefikasnije lekove, često i po preporuci specijalista iz bolnica, nisu naneli materijalnu štetu zdravstvu već su radili u interesu pacijenata, među kojima su i deca.

Naime, pošto trošak RFZO nisu nadoknadili iz svog džepa sad će morati na sud. Dr Raković, konkretno prema nalazima inspekcije, u prvoj polovini 2012. za 27 pacijenata je mimo pravila RFZO propisala uglavnom antibiotik „pancef“, u vrednosti od 45.911 dinara, koje je morala da vrati.

- Za sada ne želim ništa da komentarišem do 21. marta, kada je zakazano ročište u sudu. Novac neću vratiti jer nisam rasipala već lečila decu - kaže pedijatar dr Raković. Međutim, čitav problem je nastao jer Fond od izabranih lekara na sve moguće načine zahteva da propisuju jeftinu terapiju. Lekari kažu da ne mogu, na primer, deci sa upalom uha da propisuju neki jeftin antibiotik za koji znaju da u startu neće pomoći, a nakon toga da razmišljaju da li će možda doći do težih komplikacija. Pedijatri se najviše „terete“ upravo za propuste prilikom propisivanja jednog od skupljih antibiotika.
U RFZO juče nisu bili dostupni za komentar.

Zadiru u tajnost podataka
Izabrani lekari žale se i da službenici fonda bez njihovog prisustva češljaju medicinske kartone pacijenata i zadiru u tajnost podataka. Iz svega toga proističe da se osporavanjem propisanih lekova dovodi u pitanje i stručnost izabranih lekara, jer je u velikom broju slučajeva reč o propisivanju nastavka terapije posle bolničkog lečenja.

Izvor: Blic

Pogledajte još