Jovanović: Ideja autonomije Vojvodine osuđena na neuspeh

Foto: Dragan Gojić / Beta

Gostujući na subotičkoj Ju eko televiziji, Jovanović je rekao da se u poslednjih 25 godina promenila etnička i socijalna struktura Vojvodine, a da agroindustrijski resursi Vojvodine više ne postoje, te da je potrebna reorganizacija cele države.

"“Ideja vojvođanske autonomije je u velikoj meri osudjena na neuspeh zbog činjenice da je, sa jedne strane, svako pominjanje Vojvodine unapred doživljeno kao napad na Srbiju, a sa druge strane, zbog odsustva iskrene želje da se bilo šta konkretno uradi u Vojvodini od onih koji su sebe predstavljali kao političarima koji će realizovati koncept vojvođanske autonomije”",– rekao je Jovanović.

Govoreći o razlikama između LDP-a, SVM-a i LSV-a po pitanju Vojvodine, Jovanović je rekao da te dve stranke pokuzuju nerazumevanje i ne interesuje ih šta se dešava izvan granica vojvođanske autonomije gde se, smatra, i nalazi uzrok problema –u Beogradu.

On se delom saglasio sa stavom Saveza vojvođanskih Mađara da se u kampanji često pojave stranke koje ukazuju na problem Vojvodine, rekavši da to nije osobina LDP-a.

Jovanović je rekao da je za njega nezamislivo razmišljati o moderno uređenoj i efikasnoj Srbiji, a zaobići pitanje “haosa na koji je osuđena Vojvodina”, istovremeno se založivši za decentralizaciju.


"“Kad će stići problem kompanije "“29. novembar”" na dnevni red u Ministarstvu privrede u Beogradu? Zar nije bolje da vaši gradski političari (u Subotici), na osnovu precizno utvrđenih prava i obaveza, prenetih sa nivoa Republike i sa nivoa Pokrajine, koje ne mogu u potpunosti efikasno da ih sprovode, nešto urade po tom pitanju. Pa, ako je problem veći, da se Pokrajina uključi, pa tek na kraju država”"
, zaključio je Jovanović.


Blic

Pogledajte još