Milijarda ustaje za pravdu: Širom Srbije skupovi protiv nasilja nad ženama

U Srbiji je akcija, koja se održava u 170 zemalja na šest kontinenata, održana u Beogradu, Bujanovcu, Vlasotincima, Zemunu, Kraljevu, Kikindi, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Bečeju i Novom Pazaru.

Centar modernih veština, Autonomni ženski centar i Mreža "Žene protiv nasilja" organizovali su skup na Trgu republike sa koga su uputili poziv svim ženama koje su preživele nasilje da progovore i ispričaju svoje priče na svoj način.

Od institucija države Srbije zatraženo je da u roku od godinu dana preduzimaju efikasne mere za zaustavljanje i kažnjavanje svih oblika nasilja prema ženama i primenjuju Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić kazala je da se okupljanje održava i zbog zahteva da se razume da je nasilje nad ženama ne njihov privatan problem, već društveni. Zato je ukazala na to da zakone treba primenjivati.

Nasilje nad ženama, kako je dodala, događa se zato što smo ravnodušni prema diskriminaciji kojoj su izložene, a ideja rodne ravnopravnosti ne treba da bude samo u zakonima, već i u svakodnevnici. Ona je dodala da dok god u lokalnim samoupravama nema razumevanja za SOS telefone koji se gase, dok nema razumevanja zašto su važni institucionalni mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, stvari neće biti bitno bolje.

Organizatori skupa su ukazali da će jedna do tri žene biti silovana ili pretučena tokom života, što je milijarda žena. Tokom 2013. godine u Sbriji, partneri ili član porodice ubili su 43 žene, što je 11 ubistava žena više nego prethodne godine.

(old_image)

Za krivično delo silovanja u 2012. godini u Srbiji je podneta samo 121 prijava, a iste godine samo 67 silovatelja je osuđeno. Za nasilje u porodici 2012. podnete su krivične prijave za samo 3.624 osobe, a iste godine osuđeno je 1.472 osoba, a najveći broj njih osuđeno je uslovno.

Takođe je navedeno da je 9.325 žrtava nasilja u porodici evidentirano 2012.godine, a iste te godine sudovi su izrekli svega 380 presuda kojim se određuje mera zaštite od nasilja.

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje što se nije dozvolilo održavanje skupa ispred Palate pravde, dodajući da to, vrlo dobro, pokazuje stav prema ovoj temi.

Pravo žena i borba protiv nasilja ne vodi se samo u sudnici već na svakom mestu, poručio je on dodajući da ne možemo biti dostojanstveni građani prolazeći pored nasilnika koji su nekažnjeni i žrtava koji nisu dobili pravdu.

"Sve dok ćutimo i okrećemo glavu na drugu stranu, kažemo da je to privatna stvar, nasilje prolazi i raste", naglasio je Janković ističući da više nema opravdanja za nerad državnih organa, za nekorišćenje svojih ovlašćenja, nepostupanje, neizricanje mera.

Kandidat URS-a za gradonačelnika Beograda Suzana Grubješić ocenila je da Srbija čini dosta, ali da to "naše" dosta u borbi protiv nasilja nad ženama još nije dovoljno.

(old_image)

Ona je, u izjavi Tanjugu, istakla da postoji mnogo prostora za unapređenje pravne sigurnosti za žene, za donošenje novih i boljih zakona, ali i što je još važnije za njihovo sprovođene.

"Mislim da prostora ima i da je potrebna volja svih državnih organa da se na suzbijanju nasilja nad ženama mnogo više uradi nego što je do sada urađeno", ocenila je Grubješić.

Kandidat koalicije SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić podržao je akciju "Milijarda ustaje za pravdu" protiv nasilja nad ženama, uz napomenu da se zalaže za "drastično poostravanje kazni za sve koji vrše nasilje u porodici i nad ženama".

"To ne sme da bude tabu tema u Srbiji. Moramo da radimo na prevenciji i moramo da radimo na daleko tvrđem zakonodavstvu", smatra Antić dodajući da se mora učiniti sve da pravosuđe u tom delu mora da postane efikasnije.

I u regionu je održana akcija borbe protiv nasilja nad ženama. U Podgorici je oko stotinu građana plesalo na glavnom gradskom trgu u znak protesta protiv nasilja u porodici.

Da se 14. februar, Dan zaljubljenih, iskoristi za skretanje pažnje na nasilje nad ženama inicirala je Iv Ensler, američka autorka predstave "Vaginini monolozi" koja se, takođe, bavi važnim pitanjima za žene - nasiljem, seksualnom eksploatacijom, ekonomskim položajem, pravom na abortus...

(old_image)

Enslerova je osnivač organizacije V-Dan (V-Day) koja organizuje ovu i druge kampanje u kojima se traži da se prestane sa nasiljem nad ženama bilo gde u svetu, prenosi "Hafington post".

"Ne možemo da okončamo nasilje nad ženama dok ne nestanu ekonomske nepravde i nasilja nad ženama ili dok ne nestane nasilje na rasnoj osnovi. Svi su oni povezani"
, poruka je Enslerove.

Ona smatra i da su za sve vidove nasilja pođednako potrebni borba, upornost i rešenost.

Dan zaljubljenih će biti iskoričhen za promociju kampanje u nekoliko stotina država na šest kontinenata, a njeni učesnici će se okupiti kako bi skrenuli pažnju na oblike nasilje u njihovim sredinama.

Cilj je da se u svakoj sredini raznim skupovima, plesom, igrom, maršom, okupi "Milijarda" onih koji će da dignu svoj glas protiv nasilja nad ženama.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je svaka treća žena u svetu žrtva silovanja ili da je bar jednom bila pretučena.

Kampanja je i globalni poziv svim ženama koje su pretrpele ili trpe nasilje da prekinu ćutanje i progovore kako bi pomogle drugim ženama da to isto učine i shvate da ne moraju biti žrtve nasilja.

Izvor: B92
Foto: Beta / Miloš Miškov

Pogledajte još