Danas 13 godina od ubistva 12 Srba u Livadicama

Foto: Printscreen Youtube / KIM TV Centar

Najmlađa žrtva tog i danas nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi je povredama podleglo kasnije.

Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osudjen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

"Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi. Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", kazala je Gudeljević.

Izvor: Beta

Pogledajte još