Jesu li i vas prevarili: Pet popularnih istorijskih mitova u koje svi veruju

5. Kineski zid je vidljiv sa Meseca

Možete videti dosta stvari dok stojite na Mesecu, ali Kineski zid nije jedan od njih. U svojoj publikaciji 1938. godine, Druga Knjiga Čuda, Richard Halliburton je naveo da je Kineski zid jedini objekat sagrađen ljudskom rukom koji je vidljiv sa Meseca.

Međutim, Veliki Zid je maksimalno 30 metara širok i skoro je iste boje kao i njegova okolina, tako da je jedva vidljiv golim okom iz Zemljine orbite pod idealnim uslovima, a pogotovo nije vidljiv sa meseca koji je udaljen oko 239.000 km.

4. Neka jedu kolače

Verojatno je rekla mnogo stvari zbog kojih je kasnije žalila, ali Marie Antoinette nikada nije poručila gladnim francuzima, koji nisu imali ni hleb, „da jedu kolače“. U 1766. godini, Jean Jacques Rousseau je pisao svoje “Ispovesti” kada je citirao poznatu izreku velike princeze, koja se pogrešno pripisuje Marie Antoinetti, kraljici Francuske i supruzi Luja XVI. Kako znamo da je ovo samo mit? Zato što je Marie Antoinette tada imala samo 11 godina.

Istoričari veruju da je Rousseauova “velika princeza” možda bila Marie Therese, supruga Luja XIV, koji je vladao više od 75 godina pre Luja XVI i Marije Antoanete.

3. U Salemu su veštice paljene na lomači

Iako se suđenje vešticama u Salemu, Massachusetts, 1692. godine stvarno desilo i 20 osoba osuđeno na smrt, niko od optuženih nije spaljen na lomači. Metoda egzekucije je bila vešanje, iako jedna žrtva podlegla usled teškog kamenovanja.

Štaviše, nema nikakvih dokaza da su ti ljudi praktikovali vračanje ili bili zaposednuti đavolom. Istoričari danas veruju da su oni, zajedno s meštanima koji su ih proganjali, patili od masovne histerije. Drugi veruju da su se građani Salema naglo razboleli, možda čak i halucinirali nakon što su pojeli pokvaren ražev hleb – što ih je i dovelo do ideje da su veštice na njih bacile čini.

2. Njutnu je pala jabuka na glavu

Koliko puta ste samo čuli ovu izjavu? Čak se uči i kao činjenica u školama, čim neko spomene Zakon Gravitacije. Njutn je sedeo pod drvetom, gledao svoja posla, kada mu je jabuka pala na glavu. U tom momentu je dobio inspiraciju za Zakon Gravitacije.

No, dok je ovo dobra i zanimljiva priča, verojatno se nikada nije dogodila. Priča je prvi put objavljena u eseju koji je napisao Volter, dugo nakon Njutnove smrti. Pre toga, Njutnova nećaka, Catherine Conduitt, je bila jedina osoba koja je ikada ispričala priču. Iako postoji jako mala šansa da se ovaj događaj ipak desio, s obzirom da niko ne može dokazati da nije, možemo samo verovati (ili ne) na reč njegove nećake.

1. Nero je zapalio Rim

Ovo je verovatno najpopularniji istorijski mit na svetu. Koga god upitate ko je zapalio Rim, odgovor će biti “Nero”. Legenda kaže da je 64. godine pre Hrista, ludi car Nero započeo požar u blizini carske palate, a zatim se popeo na vrh tornja, gde je svirao, pevao, i gledao kako Rim guta plamen. No, prema Tacitu, istoričaru iz tog vremena, kada je izbio požar Nero je bio udaljen od Rima skoro 50km, u svojoj vili u Antiumu.

Nero nije bio dobar čovek – on je uzeo svoju majku za ljubavnicu, a zatim je ubio. Uprkos tome, istoričari smatraju da su Rim zapalili njegovi politički neprijatelji, koji su bili u pravu kada su mislili da će svi optužiti Neru. Ne samo da nije započeo vatru, već je u toku tragičnog događaja bio i heroj. Pokušavao je ugasiti požar, pronalazio hranu i sklonište za beskućnike i nadgledao dizajn za novi grad.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.