NASA rešila misteriju zbunjujućeg kamena na Marsu

NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Istraživači odgovorni za upravljanje roverom zaključili su da je stenu ispred kamere pomerio sam rover.

U izjavi koju je objavio Institut za planetarnu nauku, tim je objasnio da su potvrdili uzrok misterioznog pojavljivanja stene na fotografijama koje je načinio rover na Marsu.

Umesto razlike od 12 dana kada je rover načinio prvu fotografiju i fotografije sa istog mesta sa misterioznim kamenom, istraživači su zaključili da je prošlo svega 4 dana.

Od tog trenutka su bili u stanju da povežu ranije kretanje rovera i poreklo kamena zahvaljujući panoramskim fotografijama.

„Kada smo pomerali rovera mogli smo da direktno vidimo okrenutu stenu koja je imala isti, neobičan izgled. Prešli smo preko nje. Možemo da vidimo tragove rovera. To je trenutak kada se na fotografiji pojavio upravo taj kamen“, izjavio je Rej Arvidson sa Univerziteta Vašington.

Nasin glavni istraživač zadužen za roveru misiju, Stiv Skajres, bio je prva osoba koja je objavila otkriće misteriozne stene sredinom januara.

„U pitanju je bilo totalno iznenađenje. U jednom trenutku nije bilo ničega a onda se odjedanput pojavila ti misteriozna stena. Bili smo potpuno zatečeni“
, izjavio je tada Kajres.

Dok su Nasini istraživači pokušavali da reše poreklo misterioznog kamena na Marsu, pojedine osobe sumnjale su u Nasinu otvorenost ali su je i optuživale da namerno odbija da istraži mogućnost postojanja vanzemaljskog života na toj planeti.

B92

Pogledajte još