Sećanje na Hirošimu

PRAG, 06. avgust 2009. (FoNet) - Japanci se danas sa tugom sećaju dana kada su američke snage na Hirošimu bacile atomsku bombu 1945. godine.

Atomska eksplozija  je porušila oko 80 posto grada, a procjenjuje se da su eksplozija i naknadno zračenje ubili oko 200.000 ljudi.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazala su da i danas većina Amerikanaca smatra da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu bilo opravdano.

Prema objavljenim rezultatima ankete Univerziteta Kinipiak iz Nju Hejvena, 61 odsto Amerikanaca smatra da je bombardovanje japanskih gradova atomskim bombama bilo opravdano.

Američka vojska bacila je prvu atomsku bombu u istoriji 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu. U tom napadu od udara bombe i posledica radijacije stradalo je 140.000 ljudi. U naredne dve godine, od velike količine radijacije umrlo je još nekoliko desetina hiljada ljudi.

Tri dana kasnije, američko vazduhoplovstvo bacilo je još jednu, slabiju atomsku bombu, na japanski grad Nagasaki. U tom napadu poginulo je 80.000 ljudi, a Japan je sedam dana kasnije kapitulirao u Drugom svetskom ratu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.