Protesti u Podgorici: Demonstranti jurišali ka Vladi, policija upotrebila suzavac

Protest oko 300 građana, uglavnom penzionera i radnika, koji su zahtevali smenu vlasti zbog korupcije i kriminala, počeo u 13 sati ispred Skupštine Crne Gore, da bi se mirna povorka uputila ka zgradi Vlade Crne Gore, gde je grupa huligana nasrnula na policiju.

Maskirani fantomkama i kapuljačama, oni su pokušali u više navrata da probiju zaštitnu ogradu postavljen ispred zgrade, a onda se kamenicama iz obližnjeg parka gađali policiju uz povike "Kerovi, kerovi" i pevajući pesmu "Štitite lopove, branite bogate, bijete narod za male pare".

Do incidenta je došlo kada je jedan od učesnika protesta pokušao da probije barikadu postavljenu na uglu ulica Stanka Dragojevića i Karađorđeve, na nekoliko desetina metara od ulaza u Vladu.

Jedan policajac je pendrekom udario demonstranta, a potom su učesnici protesta kamenicama zasuli policiju.

Uskoro je policiji stiglo pojačanje, a potom su ispaljeni suzavci. Demonstranti su potisnuti ka Njegoševom parku, preko puta Skupštine. U protestu su povređena i dvojica policajaca.

Reporter "Vijesti" javlja da je na ulici više velikih kamenica, koje su demonstanti bacali. Razbijeno je i staklo na zgradi Atlas grupe.

Nakon neuspešnog pokušaja da one koji su blokirali ulicu ubedi da se sklone, policija je privela demonstante, među kojima je i novinar Marko Milačić, prenose "Vijesti".

U Klinički centar su zbog lakših povreda upućena dva policajca.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je tokom sukoba povređeno devet policajaca, od kojih jedan teže. Policija je navela da je uhapsila 20 demonstranata, među koljima i četiri maloletnika.
Izgrednici su, kako je saopšteno, kamenicama oštetili tri policijska vozila

Demonstranti su rasterani nakon što su stigle specijalne policijske jedinice, koje su uz upotrebu pendreka i suzavca rasterale demonstrante.

Policija je, kako je ranije javljeno, privela i desetak mirnih učesnika protesta, jer su seli na kolovoz jednog od glavnih bulevara u gradu i blokirali saobraćaj.

Nekoliko grupa sa društvene mreže Fejsbuk pozvalo je građane da se danas okupe na protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici, podstaknuti dešavanjima u BiH.

Protest nije bio prijavljen policiji, a nije poznato ni ko su organizatori.

Grupe koje su pozvale na proteste smatraju da se samo "radikalnim merama" može poboljšati sveukupno stanje u Crnoj Gori i da protestom traže smenu vlasti.

Na lice mesta stigle su i specijalne policijske jedinice.

Protest je organizovala fejsbuk grupa "Revolucija u Crnoj Gori - svi na ulice". Oni su, kako prenose današnji podgorički mediji, pozvali građane da u subotu izađu na ulice i zatraže smenu vlasti, a najavljena je i blokada centralnih saobraćajnica u Podgorici. Ta grupa je juče najavila da će organizovati protest ispred zgrade crnogorskog parlamenta u Podgorici, na kojem će tražiti smenu aktuelne vlasti, po uzoru na dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Fejsbuk grupa koje pozivaju na proteste je nekoliko, a samo jedna od njih, "Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice", broji više od 3.000 članova.

Izvor: Blic, B92
Foto: Beta - AP - Darko Vojinović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.