Raspao se američki san

Ekonomski sistem je takav da moraju da rade više nego ikada da bi napredovali, a politički ne odgovara na njihove zahteve, smatraju Amerikanci koji su učestovali u Marist – Mc Clathia.

Osam od deset ispitanika smatra da se danas živi teže nego pre i da za napredak moraju da ulože više napora od prethodnih generacija. Samo 15 odsto ispitanika smatra da treba raditi kao pre, a pet odsto da je danas lakše nego ranije.

Amerikanci takođe ne misle da će stvari uskoro krenuti na bolje, nego naprotiv 78 odsto ispitanika očekuje da će idućim generacijama biti još teže, pokazala je anketa.

Predsednik Barak Obama često govori o rastućoj nejednakosti između bogatih i siromašnih, predlaže rast minimalne plate i subvencionirano zdravstveno osiguranje, kao i programe za prekvalificiranje radnika. Istovremeno se zauzima za slobodnu trgovinu koju mnogi smatraju glavnim krivcem za "odlazak" radnih mesta u jeftinije, strane fabrike.

Republikanci, s druge strane, žele da pomognu poslovnim ljudima verujući da će to dovesti do otvaranja novih radnih mesta i većih plata.

Međutim, nijedna strana nije građanima "prodala" nadu u bolju budućnost, pokazala je anketa.

Izvor: B92

Pogledajte još