Bebe nisu iste: Devojčicama i dečacima treba različito mleko

Hindeova je izjavila da se majčino mleko toliko razlikuje od žene do žene da bi u pojedinim slučajevima posebna formula bila bolja za bebu nego majčino mleko.

Ona je do ove konstatacije došla nakon što je otkrila da majmunice prave različito mleko za bebe dečake i devojčice.

Mleko za muške bebe je masnije i bogatije proteinima a mleko za prvu rođenu mušku bebu je posebno bogato. Suprotno ovome, mleko za ženske bebe je manje bogati ali ga zato majka proizvodi u većim količinama a ono je bogatije i kalcijumom.

Američka asocijacija za napredak nauke je na godišnjoj sednici takođe čula da su pojedina istraživanja na ljudima imala nekonzistentne rezultate ali da su ukazala na određene razlike specifične za polove.

Takođe, postoje razlike i u načinu na koji polovi reaguju na mleko.

Doktorka Hind sa Univerziteta Harvard pokazala je da muške i ženske bebe majmuni različito reaguju na kortizol - hormon odgovoran za stres dok su testovi na ljudskim bebama pokazali da su devojčice nemirnije ukoliko je mleko bogato kortizolom.

Međutim, na testovima sprovedenim na miševima, ovo ima dugoročne prednosti tako što omogućava životinjama da kasnije znatno bolje izlaze na kraj sa stresnim situacijama.

Istraživanje je taođe pokazalo da se kvalitet majčinog mleka drastično razlikuje od žene do žene sa različitim količinama vitamina, minerala, šećera, masti i drugih nutrijenata.

U pojedinim slučajevima kvalitet je toliko loš da bi posebna formula bila znatno bolje rešenje, tvrdi Hindeova.

Izvor: B92

Pogledajte još