Obama želi da uloži milijardu dolara u ublažavanje klimatskih promena

Američki predsednik Barak Obama predložio je osnivanje fonda od milijardu dolara za ublažavanje posledica klimatskih promena u SAD i predstavio program finansiranja borbe protiv suše koja je pogodila Kaliforniju.

Predsednik SAD je posetio oblast Centralna dolina i sastao se s farmerima koji su izgubili stoku i čija je, nekada plodna zemlja, isušena.

"Budžet koji ću poslati Kongresu sledećeg meseca, uključivaće i milijardu dolara fonda za nove tehnologije i pomoć zajednicama da se pripreme za klimatske promene", rekao je Obama.

Obama je rekao i da Kalifornija prolazi kroz jednu od najsušnijih godina u ovom veku.

"Trenutno, gotovo 99 odsto Kalifornije je suvlje nego što je normalno", dodao je Obama.

Portparol Bele kuće Džej Kerni složio se ranije da klimatske promene već imaju primetan uticaj na klimu u Americi, naveo je Frans pres.

Obama je obećao da će izdvojiti 100 miliona dolara za osiguranje uzgajivačima koji su izgubili stoku i dodao da će 15 miliona dolara biti izdvojeno u slučaju potrebe za pomoć oblastima koje je suša posebno pogodila u Kaliforniji, Koloradu, Nebraski, Novom Meksiku, Oklahomi i Teksasu.

Još pet miliona dolara biće namenjeno za hitnu zaštitu rečnih slivova u Kaliforniji, među drugim merama u koje spada i ovlašćenje državnim postrojenjima da koriste manje vode.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još