Osuđen zbog silovanja supruge

KUALA LUMPUR, 06. avgust 2009. (FoNet) - U Maleziji je prvi put jedan muškarac osuđen na robiju zato što je primorao suprugu da ima seks s njim.

Državni tužilac Lau Čin Hau je, kako javlja AP, danas izjavio da je presudu na pet godina zatvora izrekao jedan sud u istočnoj saveznoj državi Pahang.

Lau je istakao da je to prvi slučaj u zemlji da se u praksi primenjuje zakon iz 2007, po kome je nezakonito da suprug "zastrašivanjem žene smrću ili batinama... iznudi seksualni odnos".

"Tražili smo strogu kaznu, pre svega zato da zaštitimo žene... i da druge ohrabrimo da se pobune", rekao je Lau.

Spomenuti zakon se smatra korakom ka pravima žene u malezijskom društvu pod dominacijom islamskog konzervativizma.

Kritičari, međutim, kažu da je zakon nedovoljan, jer ne propisuje minimalnu kaznu, što znači da se može desiti da neko u zatvoru provede samo dan, čak i ako bude osuđen.

U spomenutom slučaju, inače, jedan 35-godišnjak je osuđen na maksimalno dozvoljenih pet godina. Za silovanje van braka, pak, u Maleziji je predviđena kazna do 30 godina zatvora.

A ovaj 35-godišnjak je uz to osuđen na još deset godina i tri udarca bičem zato što je ženu prinudio ne na običan, već na oralni seks, što je u Maleziji kažnjivo na zatvor do 20 godina.

Zanimljivo je da je osuđeni najpre tvrdio da je nevin, ali je sutradan po početku suđenju izjavio da jeste kriv.

Pogledajte još