Ove namirnice su idealna zamena za čokoladu

Med
Kada osetite onaj nalet "moram da pojedem nešto slatko", posegnite za medom. Dovoljno je sladak da zadovolji vašu potrebu, a daleko zdraviji od čokoladica i drugih slatkiša.

Sladoled
Većina sladokusaca obožava sladoled, a dobra vest je da možete da potražite one bez šećera ili sladolede napravljene od voća i na taj način uživate u zdravijoj varijanti svog omiljenog dezerta. Umesto sladoleda možete i da zamrznete smuti, kako biste bili sigurni da je ono što jedete potpuno zdravo.

Jogurt
Jogurt, bez obzira na to da li je punomasan ili sa niskim sadržajem masti, odličan je način da zadovoljite potrebu za slatkim. Za još bolji ukus možete da dodate svoje omiljeno voće i kašičicu meda u jogurt ili jednostavno kupite voćni.

Voće i čokolada
To što želite da se zdravo hranite, ne znači da treba potpuno da prestanete da jedete slatkiše. Da biste uživali u čokoladi, a da je baš ne pojedete celu, istopite komad čokolade i umačite voće u nju. Takođe, birajte crnu čokoladu umesto mlečne.

Domaći kolači
Kada vam se jede neki kolač, napravite ga sami. Na taj način bićete sigurni šta se nalazi unutra, dok se u gotovim kolačima često nalazi više šećera nego što je potrebno. Osim toga, kada pravite kolače, vi odlučujete koje sastojke ćete da ubacite, pa ćete moći da ugasite "žeđ" za slatkišima onako kako vi hoćete.

Ovsena kaša
Ovsena kaša nije samo jutarnji obrok. Takođe, u kašu možete da dodate i orahe, suvo grožđe ili med ukoliko želite nešto zaista slatko.

Kokice uz čokoladu
Kada spremite kokice, nemojte da ih posolite, već ih prelijte sa malo crne čokolade. U šolji kokica ima između 50 i 70 kalorija, tako da možete da ih jedete bez griže savesti.

Pečena jabuka
Kada vam se jede nešto slatko, ispecite jabuku ili krušku - to je ukusna i zdrava alternativa za čokoladice i druge nezdrave slatkiše. Na vrh pečene jabuke ili kruške možete da dodate i malo meda.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još