Nastavljeni protesti u Sarajevu

U Sarajevu je, osim ulice kod Predsedništva BiH, blokirana i raskrsnica kod Higijenskog zavoda, pa tramvaji saobraćaju samo od Ilidže do Skenderije.

Oni uzvikuju “Ostavke, ostavke”.

Među nezadovoljnima je, kako je preneo sarajevski “Dnevni avaz”, i demobilisani borac Mujo Poredžić koji je, kaže, došao da protestuje protiv vlasti koja konstantno vara narod.

“Ova vlast, kao i sve prethodne u poslednjih 20 godina, samo su se takmičile ko će više da opljačka narod. I ja sam bio jedan od onih koji su glasali za njih, a nijedno od svojih obećanja nisu ispunili. Prevarili su narod”
, rekao je Poredžić.

U Sarajevu će protesti, kako je najavljeno, trajati do 14 sati, kada će biti održan nastavak plenuma građana na kojem se definišu zahtevi vlastima. Formirane su i radne grupe, među kojima je za medije, za formulisanje zahteva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste i za logistiku.

Od sutra, kako je dogovoreno, protesti će trajati od 12 od 17.30 sati.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen smatra da je u BiH na delu socijalni bunt i to na celoj njenoj teritoriji, a ne samo u Federaciji, gde pretežno žive Bošnjaci i Hrvati. On smatra da se o demonstracijama u gradovima van Federacije nije izveštavalo.

Tvrdi, kako su preneli mediji u BiH, da se on i njegove kolege strogo protive svim pokušajima da se skorašnji događaji u BiH iskoriste za podizanje nacionalnih tenzija, između ostalog, i preko medija.

Za njega je prirodno to što su se u zahtevu nekih demonstranata našli i politički zahtevi za ukidanje kantona, pa čak i entiteta.

Izvor: Novosti
Foto: Beta - AP - Amel Emrić

Pogledajte još