Stražar

Drugi film na festivalu "Cinemania"

Ne dozvolite da vas srpsko poreklo i karijera agenta Tajne službe Džeralda Petijeviča (Gerald Petievich), pisca romana ''The Sentinel'', zavara. ''Stražar'' je jedno nedorađeno ostvarenje, koje ni pošten posao dobre glumačke podele ne može da spasi. Interesantan početak, u kome Majkl Daglas (Michael Douglas) počinje dan kao veteran Tajne službe, prerasta u ne baš koherentnu priču, u kojoj su glavni neprijatelji SAD reanimirani KGB-ovci iz Kazahstana. Eto šta ispadne kada neko pokuša da napravi triler o prvom čoveku Amerike bez uplitanja politike… Moraće Borat Sagdijev da vam pokaže šta je slavna nacija Kazahstana!

Fanovi ''Očajnih domaćica'' i ''24 sata'' će svakako uživati da na filmskom platnu vide svoju miljenicu Gabrijel Solis (Eva Longoria) kako daje svoj maksimum da spase jedan nedovršen lik, odnosno najsvetliju tačku ovog filma Kifera Saterlenda (Kiefer Sutherland).

Inače, konsultant iz Tajne službe, koji je obučavao glumce, izjavio je da Eva Langorija puca bolje od 90 odsto agenata Tajne službe. Na to opasna dama kaže da je, dok je bila mala, uvek išla sa tatom u streljanu, pa rukovanje oružjem za nju uopšte nije novost.

Nećemo da kvarimo sećanje na velike uloge gospodina Daglasa, pa ćemo samo reći da on, nekako, uspeva da u isto vreme ljubi smirenu prvu damu (Kim Basinger) i spremno prima metak za Mr. Presidenta (David Rasche). Kako da mu i ne uspe kada je prvi čovek Amerike - Sledž Hamer?!

Katarina Milovanović

Pogledajte još