Nema ništa od povećanja minimalca

Predstavnici poslodavaca su smatrali da za takvo nešto nema mesta, a ministar finansija Lazar Krstić je upozorio da za to povećanje nema sredstava u budžetu, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.

"Mi iz UPS smo rekli da nema mesta povećavanju, s obzirom na to da se ništa ozbiljno nije promenilo u privredi u odnosu na 2011. godinu, kada je ustanovljena prethodna minimalna cena rada", rekao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, sastanku je prisustvovao i ministar finansija Lazar Krstić koji je rekao da je republički budžet za 2014. godinu projektovan na sadašnjem nivou plata i da bi svako povećanje probijalo plan državne kase.

"Od toga (povećanja minimalne cene rada) neće biti ništa", ocenio je Atanacković.

I prethodna minimalna cena rada, kako kaže, bila je po opštoj proceni preterano velika, jer je bila povećana za 13 odsto, kao što se i danas traži, a pri tome je rast bruto domaćeg proizvoda bio mnogo manji.

"Kada je prošli put povećana minimalna zarada, sindikati su tada tražili povećanje sa 105 na 112 dinara, i pošto je tada bila predizborna kampanja, kao danas, na sastanak Socijalno-ekonomskog saveta je došao državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, koji je zamenjivao ministra finansija Mirka Cvetkovića i rekao da će cena biti 115 dinara i tako je ostalo", podseća Atanacković.

Zbog razmimoilaženja u stavovima predstavnika sindikata i poslodavaca na sednici Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno je da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, donese odluku o visini minimalne zarade za peroid januar - jun 2014. godine, saopšteno je iz vlade.

Izvor: BizLife

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.