Očinstvo smanjuje muški libido?

Novo istraživanje kaže da nisu žene jedine koje gube interesovanje za intimnim životom kada u porodicu dođe beba. To se desi i očevima, posebno onima koji se posvete ovoj ulozi.

Novopečeni očevi vode ljubav sa svojim partnerkama ređe i čini se da, što je bolji otac, to je seksa među partnerima manje.

Studija je obuhvatila 400 mladih muškaraca na Filipinima, koji su pomogli naučnicima da dođu do zaključka da mladim očevima seks ozbiljno utihne kada na svet dođe dete.

Li Getler, antropolog sa Univerziteta Notr Dam u Indijani, sakupio je medicinske ali i životne informacije o muškarcima dobi 21-26 godine života i pronašao da dolazi kako do fizioloških tako i do promena u ponašanju oženjenih muškaraca koji su dobili decu.

"Kada su se oženili, nivo njihovog testosterona je pao, da bi opao još više kada su dobili prvo dete", kaže Getler za Gardijan.

"Nisam mislio da će testosteron uticati na seksualno ponašanje muškarca ali su testovi otkrili da su se muškarci usmerili na očinstvo, i da što su to više činili, to je više njihov testosteron opadao a rezultat je bio ređi seks sa partnerom", kaže Getler.

Iako se testosteron vezuje za muški libido, malo je dokaza da niži nivo hormona baš toliko utiče na seksualnu aktivnost. To je slučaj samo kada je nivo testosterona ekstremno nizak.

Niži nivoi ovog hormona čine da se muškarci više okrenu porodičnim obavezama.

Još jedno od objašnjenja može biti da su ženama muškarci manje privlačni usred pada testosterona. Nivoi hormona počinju da se vraćaju u normalu posle prve godine roditeljstva.

Iako se najviše govori o testosteronu, on nije jedini hormon koji se dramatično menja kada muškarci postanu očevi. Testiranja na muškarcima pokazala su da nivoi prolaktina, hormona koji započinje laktaciju kod žena, rastu.

Bez obzira na fiziološku promenu, Getler smatra da muškarci koji dobiju decu prolaze kroz psihološku promenu koja im pomaže da se prilagode novoj ulozi koju su dobili. "Sada znamo da se to ne dešava samo kod majku. I očevi imaju mogućnost da reaguju na zahteve očinstva", misli on.

Svaka nova uloga nešto daruje a nešto uzme. Verujemo da očevi, ipak, svoju roditeljsku ulogu ne bi menjali.

izvor: B92

Pogledajte još