"Super Mario": Ko je voleo ovu igru?

Super Mario Bros (poznat i kao Super Mario Brothers) је видео-игра коју је издао Нинтендо 1985. године. Predstavljala je jednu od prvih igara u kojoj se lik mogao kretati u stranu, dalje od širine ekrana. Glavni lik Mario je sa godinama postao gotovo zaštitni znak Nintendo korporacije, a jedno vreme je bio prepoznatljiviji među američkom decom od Mikija Mausa.

Igrač preuzima ulogu italijanskog vodoinstalatera Marija, ili njegovog brata Luiđija. Cilj je da prođe kroz kraljevstvo pečuraka, zaobiđe ili eliminiše snage zmaja Bowsera i oslobodi princezu.

Mariov osnovni napad je skok na njegove neprijatelje, što uništava hodajuće pečurke-napadače poznate kao Goombas. Skok na kornjače šalje iste u njihov oklop, a tako zatvorene ih se može šutirati i eventualno slati na druge neprijatelje, iako se one u slučaju odbijanja od neki čvrsti predmet mogu vratiti i povrediti Marija.

Igra ima 8 nivoa, svaki sa po 4 table. Pojedine table se odvijaju na zemlji, a pojedine u podvodnom svetu gdje Mario roni, ili u nebeskim visinama u kojima su platforme s kojih Mario skače s jedne na drugu. Zadnja tabla svakog nivoa je podzemni svet, a na kraju nas čeka zmaj na pokretnom mostu pod kojim je reka lave.

Nakon eliminacije zmaja dolazi se do princeze koja dočekuje rječima "Thank you Mario, but our princess is in another castle!" (engl. хвала Марио, али наша принцеза је у другом дворцу), što je postala popularna izreka među igračima. Tek u osmom dvorcu igrača dočekuje prava princeza.

Pogledajte još