U svetu skoro 21 milion žrtava trgovine ljudima

"Kriminalne mreže trgovaca ljudi štete društvu na različite načine. Izazov onih zemalja, u koje se dovode žrtve trgovine ljudima, je u identifikaciji žrtava i doslednog kažnjavanja počionica zločina. Da bi bili uspešni potrebna je nacionalna i međunarodna saradnja"“, ocenila je ministarka pravosuđa Švajcarske Simoneta Somaruga.

Iako postoji napredak pred nama su još veliki izazovi, konstatovao je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland povodom analize aktuelnog stanja u 30 evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima, Romi su pre svega i dalje pogođeni trgovinom ljudima, zbog čega je potrebno pojačati mere pomoći i poboljšati saradnju sa privatnim preduzećima u cilju identifikacije trgovaca ljudima.

Tokom dvodnevne konferencije učesnici će razmotriti ne samo postojeće probleme već i mogućnosti za njihovo rešavanje, kao što je umrežavanje nevladinih organizacija i odgoavrajuća obuka policije.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner je ocenila da je primena Evropske konvencije za borbu protiv trgovine ljudima osnova za suočavanje sa ovim problemom.

Trgovina ljudima, prema njenim rečima, ostaće i dalje centralna tema politike.

„To je teška i osetljiva tema, za koju još ne vidimo kraj, koja od nas puno zahteva i za koju treba da unesemo svu svoju ekspertizu, kako bi žrtve u budućnosti bile u centru pažnje“, poručila je austrijska ministarka.

Izvor: Blic

Pogledajte još