Beograd na vodi: Prvi radovi počinju do kraja 2014.

Mali je, posle sastanka o projektu "Beograd na vodi", najavio da će do kraja godine početi izgradnja prve četiri zgrade u sastavu tog projekta. Poznato je da će biti građen toranj, najveći tržni centar na Balkanu, a koje će biti preostale dve zgrade biće poznato u prvim nedeljama marta, kada treba da bude završen master plan.

Na sastanku u Vladi Srbije detaljno su razmatrane tri faze tog projekta i to, kaže Mali, prva faza koja obuhvata izmeštanje jedne trećine koloseka iz Savskog amfiteatra da bi se lokacija očistila i pripremila za izgradnju prve četiri zgrade.

Druga faza obuhvata završetak stanice Prokop i ranžirne stanice Zemun sa nekoliko manjih projekata, dok bi treća faza, kako je rekao, obuhvatila izgradnju obilaznice Bubanj potok - Beli potok - Vinča - Pančevo, za koju CIP već radi projekat.

Ministar Antić i Mali složili su se da je "Beograd na vodi" najznačajniji razvojni projekat za Beograd i celu Srbiju i da ne smemo propustiti priliku da ga ne realizujemo.

"Ukoliko bismo propustili ovu priliku, to bi bio dokaz naše nesposobnosti kao društva da radimo velike razvojne projekte i nesposobnosti političara ove generacije da izvedu zemlju iz krize. Ja verujem da ovaj projekat izvlači Beograd i Srbiju iz krize",
kaže ministar Antić.

Pregovori o finansiranju projekta su u završnoj fazi, napominje Mali i očekuje da će oni biti završeni do kraja marta.

Podsetio je da će država u zajedničko preduzeće uneti državno zemljište, dok će arapski partner obezbediti neophodan novac.

Pet godina za završetak izgradnje

Mali očekuje da će taj projekat biti završen u roku od pet godina, posle čega će Beograd izgledati sasvim drugačije nego sada.

Paralelno sa pripremama i izmeštanjem pruge radi se na urbanističkim planovima i dobijanju svih neophodnih dozvola, uključujući i građevinsku, kazao je Mali.

Dodao je da, u okviru priprema za realizaciju projekta "Beograd na vodi", treba da bude izmeštena i Glavna železnička stanica, a zgrada Železnice će ostati kao neka vrsta "istorijskog muzeja", dok će biti izmeštena i autobuska stanica.

"Očekujem da ćemo do polovine sledeće godine završiti sve papire kako bi krenulo preseljenje autobuske stanice, koja se seli na lokaciju na kojoj je sada 'buvljak' na Novom Beogradu, koji će se takođe izmestiti na drugo mesto",
rekao je Mali.

Poziv da rade na projektu "Beograd na vodi" biće upućen svim arhitektama i stručnjacima iz Srbije, jer je reč o projektu površine do dva miliona kvadrata, napomenuo je Mali.

Ministar Antić je istakao da je na sastanku definisan set predradnji, koje moraju da se izvrše da bi se počelo sa "Beogradom na vodi" i najavio da će institut CIP uraditi projekat stanične zgrade u Prokopu, dok iz kuvajtskog kredita, već imamo pripremljene delove projekta vezane za koloseke, a koje će okončati CIP i "Železnice Srbije".

CIP će početi izradu projektne dokumentacije za putničko-teretnu stanicu Zemun, kao i projekte izmeštanja koloseka koji se koriste, dodao je Antić.

Istakao je da sve državne institucije treba da sarađuju na tome i da u Vladi postoji puna saglasnost oko realizacije tog projekta, pa ako treba da se radi čak i 24 sata dnevno na tome.

Ministar saobraćaja ističe da "oni koji govore protiv njega (projekta) ili ne razumeju ili nisu dobronamerni".

Izvor: RTS

Pogledajte još