Pseće groblje iz vremena Asteka otkriveno ispod stambene zgrade u Meksiko Sitiju

Ovo je prvi put da su otkriveni ostaci više pasa sahranjenih na jednom mestu.

Ranije nađeni kosturi pasa ležali su u grobovima pored vlasnika ili su bili deo pojedinačnih žrtvenih ponuda bogovima.

“Ovo je izuzetno otkriće zbog broja pasa i zato što nismo uspostavili vezu sa nekom građevinom ili sa pokojnikom”, izjavio je arheolog Rosio Morale Sančez.

Asteci su verovali da psi odvode ljudske duše u novi život posle smrti na ovom svetu i čuvaju piramide i druge spomenike ukoliko su zakopani ispod njih.

Na osnovu keramičkih i drugih predmeta otkrivenih u susednim grobovima ispod stambene zgrade u gusto naseljenom okrugu Askapotsalko, arheolozi su zaključili da su psi sahranjeni otprilike u isto vreme u periodu 1350-1520. godine, na vrhuncu moći Astečkog carstva.

Ernan Kortes, španski konkistador počeo je osvajanje Asteka 1519. i njegove vojne operacije završene su 1521, potpunom prošaću astečke države.

Arheolozi će morati da kopaju još dublje u potrazi za predmetima koji bi mogli da objasne zašto su životinje sahranjene u toj oblasti, a analiza kostiju će pokazati o kojoj je rasi reč i kako su psi ubijeni.

Prema rečima arheologa Antonia Zamore, koji se poziva na informacije dobijene od biologa, ostaci pripadaju psima srednje veličine koji imaju sve zube. Asteci su kao kućne ljubimce držali čivavine pretke, kratkonoge pse rase tečiči, i šoloitskvintlise, čiji se ostaci prepoznaju po tome što kada odrastu izgube nekoliko zuba.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/INAH, Meliton Tapia

Pogledajte još