Profesori Pravnog fakulteta hoće da ukinu solidarni porez

Među potpisnicima su, do sada, dekani Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog, Farmaceutskog i predsednica Društva sudija Srbije, kao i profesori, lekari, sudije i umetnici, od čije plate država ubira solidarni porez.

Prof. Miodrag Jovanović, inače redovni profesor Pravnog fakulteta, tvrdi da mera Vlade koju zovemo solidarni porez krši dva člana Ustava - onaj koji govori o jedinstvu pravnog poretka Srbije, kao i ustavnu odredbu o nediskriminatornim osnovama oporezivanja.

"Prva odredba je povređena tako što se očigledno na mala vrata uvodi novi porez. Iako on nije tako 'kršten' u zakonu, sami političari i Vlada govore o ovoj meri kao o porezu. Problem je što kod nas već postoji Zakon o porezu na dohodak, koji u članu 2 kaže da se isključivo tim zakonom uređuje oporezivanje svih dohodaka građana. Dakle, nije dozvoljeno da se bilo kojim drugim aktom uvodi novi način oporezivanja"
, navodi profesor Jovanović.

On ističe da se ovim “specijalnim” zakonom kojim se uvodi solidarni porez, narušava jedinstvo pravnog poretka i nameće se poresko opterećenje protivno toj odredbi. S druge strane, kaže on, krši se i odredba koja jasno kaže da porez mora da bude opšti i da se bazira na kriterijumu ekonomske moći građana.

"Zakonom o umanjenju neto prihoda se zapravo uvodi disrkiminacija, jer osnovni kriterijum nije ekonomska moć, već radno mesto u javnom sektoru. Tamo ima ljudi koji manje zarađuju, a ima i onih koji zarađuju više od 100.000 dinara. Takvih takođe ima i u privatnom sektoru, ali oni nisu oporezovani"
, kaže on.

Ova inicijativa će uskoro biti poslata Ustavnom sudu.

"Akcija onlajn podrške nije bila posebno organizovana, budući da je započeta u dane praznika, i to tako što je poslata na određeni broj mejl adresa. Sada već imamo oko 400 potpisa"
, kaže Jovanović.

Izvor: 24 sata
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još