Propao sastanak Štefana Filea sa političkim predstavnicima BiH

0

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File do kasno u noć razgovarao je Sarajevu sa čelnicima sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH, ali ne o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH već samo o presudi Evropskog suda za ljudska pava u slučaju "Sejdić-Finci".

Foto: AP

Međutim, predstavnici tih partija nisu približili stavove na ovu temu, ni pet godina pošto je Evropski sud za ljuduska prava u Strazburu doneo odluku u korist Roma Derve Sejdića i Jevreja Jakoba Fincija.

Sejdić i Finci su tužili BiH tražeći da se kandidovanje na izborima za državne funkcije u BiH omogući i pripadnicima drugih naroda, a ne samo Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

Evropski sud je zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmene Ustava BiH kako bi manjinskim narodima omogućilo da se kandiduju na visoke državne pozicije, što do sada nije učinjeno.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik ocenio je sastanak kao još jednu “iluziju koja treba stalno da se hrani neuspelim sastancima”, a BiH je nazvao neozbiljnom državom koja ne može da funkcioniše.

File će svoj stav javnosti saopštiti danas, nakon sastanka s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.


Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.