Đuričin: Finansijska stabilnost - prvi zadatak nove vlade

"Nova vlada koja dolazi, nasleđuje preko pet odsto budžetskog deficita i oko 1,5 odsto trgovinskog deficita, sa naraslim dugom koji je prevazišao 60 odsto bruto domaćeg proizvoda i novim obavezama servisiranja duga", rekao je Đuričin.

Prema njegovom mišljenju, perspektiva permanentnog zaduživanja, kome su pribegavale prethodne vlade, neodrživa je i politički neprihvatljiva.

Neprihvatljivo je, kako kaže, i da "jedna generacija troši perspektivu generacije koja sledi, zadužujući se zbog svojih neadekvatnih politika".

Takođe, nije logično, primećuje Đuričin, da u okviru iste generacije oni koji štede kroz inflaciju gube svoju štednju, a da dobijaju oni koji troše, i to praktično nezarađeno.

"U tom smislu, prvi reformski korak je vezan za smanjivanje 'auto gepa', odnosno nedovoljnog nivoa ekonomske aktivnosti, koji se manifestuje rastom ekonomskog rizika, rastom nezaposlenosti i smanjenjem stepena uposlenosti onih koji su inače zaposleni", objašnjava Đuričin.

On smatra da država mora pronaći mere za podizanje ekonomije i to pre svega preko grana koje se nalaze u državnom vlasništvu ili onih gde država može relativno lako ući u vlasništvo.

Nastavak intervjua pročitajte ovde.

Izvor: Novosti
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još