Pudarski dani

Manifestacija “Pudarski dani” ove godine održavaju se 8. i 9. avgusta 2009. godine u Slankamenačkim Vinogradima.

Ova tradicionalna manifestacija održava se u najmanjem i najmlađem naselju inđijske opštine. Slankamenački Vinogradi su naselje nastalo kao privremeno naselje vinogradara, a danas su mesto koje svojim načinom života i bogtstvom folklora privlači sve veći broj turista.

Manifestacija “Pudarski dani” je pokušaj da se ti specifični običaji, nošnja i jela sačuvaju od zaborava. Održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Inđija, MZ Stari Slankamen, Turističke organizacije opštine Inđija i Asocijacije za obrazovanje i regionalni razvoj- AERD.

“Pudarski dani” iz godine u godinu imaju sve bogatiji i kvalitetniji sadržaj i tako privlače sve veći broj posetilaca. Na taj način očuvana tradicija i kultura lokalnog stanovništva dobijaju svoju turističku funkciju i samo naselje dobija osnovu za uspešnu realizaciju budućih projekata razvoja seoskog turizma planiranih na ovom području.

Program:

Subota, 8. avgust

12.00 - gađanje glinenih golubova i lovačka šicara- L.D. Fazan

17.00 – turnir u malom fudbalu

Nedelja, 9. avgust

13.00 - svečano bogosluženje u crkvi

14.00 - takmičenje u kuvanju riblje čorbe

15.00 - takmičenje za najbolje vino

16.00 - kulturno-umetnički program

17.00 – finale turnira u malom fudbalu

19.00 - proglašenje pobednika svih takmičenja

19.30 - koncert zabavne muzike

21.00 - pudarski vatromet

Organizatori su pripremili brojne interesantne sadržaje. Pored bogatog kulturno-umetničkog programa i takmičenja u kuvanju riblje čorbe, manifestacija će obuhvatiti i neke nove sadržaje kao što su izložba na kojoj će biti predstavljena slovačka nošnja iz prve i druge polovine prošlog veka, etno festival na kome će učestvovati brojna udruženja koja će predstaviti svoje rukotvorine, radionice slikanja i tkanja itd.

Tokom centralnog dela programa najavljen je i dolazak visokih funkcionera iz Republike Slovačke, kao i ambasadora Republike Slovačke u Beogradu Igora Furđika, pokrajinskih sekretara Ane Tomanove-Makanove, Martina Zloha i dr Jana Saboa.

Pogledajte još