Dačić: Izbori ne ometaju put ka EU

Srbija će učiniti sve da je izbori ne ometu u procesu evrointegracije kako bi ostvarila cilj i 2020. postala članica EU, izjavio je danas u Beogradu predsednik vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić.

"Učinićemo sve, iako su izbori u toku, da Srbija ne zaostaje u procesu evrointegracije, a to znači da izbori ne ometu ono što Srbija treba da učini na putu ka EU, odnosno reforme i sprovodjenje sporazuma sa Prištinom", rekao je Dačić posle razgovora sa šefom grčke diplomatije Evangelosom Vanizelosom, čija zemlja predsedava EU.

On je istakao da Srbija želi da do 2018. ispuni sve tehničke preduslove i kriterijume kako bi 2020. mogla da postane članica EU.

Venizelos, koji je i predsedavajući Saveta ministara EU, posle razgovora je istakao da će početak pregovora i ulazak Srbije u EU biti od ključnog značaja za stabilnost zapadnog Balkana, izrazivši zadovoljstvo što su pregovori formalno počeli 21. januara, u vreme grčkog predsedavanja EU.

On je rekao da je plan rada Grčke, tokom njenog mandata na mestu predsedavajuće Uniji u prvoj polovini ove godine, da Srbija u pristupnim pregovorima otvori što više pregovaračkih poglavlja kako bi što brže napredovala i 2020. godine mogla da se priključi Uniji.

"Pregovori se ne odnose samo na politička, već i tehnička pitanja i Grčka je spremna da pruži Srbiji svu tehničku pomoć na tom putu", rekao je Venizelos.

Atina će, prema nejgovim rečima, i po isteku mandata predsedavajućeg EU, učiniti sve da se ritam pregovora sa Srbijom zadrži na visokom nivou.

Venizelos je posetu Beogradu počeo sastankom s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a tokom dana će razgovarati i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

Predsednik Nikolić je, posle susreta sa Venizelosom, izjavio je da naša zemlja želi da uspostavi ekonomski sistem po standardima EU i da krene svom snagom u reforme."Kada se nakon izbora formira nova Vlada, njen prioritetni zadatak moraće da bude zapošljavanje građana", rekao je Nikolić tokom susreta sa Venizelosom.

Pomoć oko Makedonije

Venizelos je rekao da očekuje pomoć predsednika Nikolića u vezi rešavanja spora koji Grčka ima sa bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom, s obzirom na to da je predsednik Srbije lično mnogo doprineo oko uspostavljanja stabilnosti i prijateljskih odnosa naše države sa svim zemljama u regionu.

Potpredsednik Vlade Grčke izrazio je zadovoljstvo otpočinjanjem pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom i ponudio pomoć i podršku Grčke pri prelaženju poglavlja u pregovorima.

On je rekao da je evropska perspektiva naše zemlje podjednako važna za ceo region, kao što je važna i za Srbiju. Venizelos je predsedniku Nikoliću preneo pozdrave predsednika Grčke Karolosa Papuljasa.

Venizelos je juče, u intervjuu Tanjugu oči posete, izjavio da dolazi kako bi preneo poruku podrške i ohrabrenja za dalju evropsku perspektivu Srbije i reformski proces u zemlji.

"Istovremeno, u svojstvu potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Grčke, dolazim kako bih iznova potvrdio odlične veze prijateljstva i saradnje koje povezuju naše zemlje već godinama", rekao je Venizelos.

Venizelos u Srbiju dolazi u okviru posete regionu zapadnog Balkana.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke navelo je ranije da će Venizelos posle razgovora sa srpskim zvaničnicima otputovati za Podgoricu.

Prema planu turneje, šef grčke diplomatije će u sredu boraviti u BiH, istog dana posetiće i Prištinu, a u četvrtak će biti u Skoplju i Tirani.

Grčka, koja tradicionalno podržava napredak regiona zapadnog Balkana ka članstvu u EU, 1. januara ove godine preuzela je šestomesečno predsedavanje EU.

Venizelos je, posle prve međuvladine konferencija 21. januara koja je označila zvanično otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije i EU, obećao da će se Grčka, u svojstvu predsedavajuće EU, potruditi da olakša put Srbije ka Evropi.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.