Neće biti etničkih regiona

BEOGRAD, 07. avgust 2009. (FoNet) - Vlada Srbije neće dozvoliti formiranje bilo kakvih etničkih regiona u državi, uključujući i jug Srbije, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Milan Marković.

"Taj zahtev Albanaca s juga Srbije nije realan, a u ovom momentu ne postoji ni ustavna pretpostavka za stvaranje teritorijalnih regiona i institucija", rekao je Marković za "Večernje novosti".

On je podsetio da deklaracija albanskih lidera sa juga Srbije nije ništa novo.

"Albanski političari su sa takvim zahtevima izašli po inerciji, a delom pod pritiskom radikalnih elemenata", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije i dodao da bi korene bi trebalo tražiti i u unutrašnjoj političkoj borbi vodećih albanskih stranaka, ali i u činjenici da postoje i nerešeni problemi koji dodatno komplikuju situaciju u ovim opštinama. 

Komentarišući prigovore Albanaca o velikom prisustvu Žandarmerije, Marković je rekao da je Žandarmerija prisutna "samo u onoj meri koja je potrebna za obezbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana".

"Ukoliko postoji bilo kakva primedba Albanaca na aktivnosti Žandarmerije, ministar policije Ivica Dačić je potpuno otvoren za razgovore o svim eventualnim spornim pitanjima.
Ali, ono o čemu nećemo razgovarati je povlačenje Žandarmerije, jer bi time bila ugrožena bezbednost svih - i Albanaca i Srba i Roma", rekao je Marković.

Zahtev albanskih lidera da međunarodna zajednica posreduje između njih i Beograda, Marković je ocenio kao besmislen i bespotreban.

"Koordinaciono telo ima izuzetnu saradnju sa međunarodnim organizacijama uključujući OEBS i ambasade EU, SAD i Rusije. Imamo apsolutnu podršku međunarodnog faktora u politici koju s provodimo. I upravo ta podrška izaziva nervozu kod radikalnih elemenata na jugu Srbije", rekao je Marković.

Upitan o ideji o razmeni teritorija - jug Srbije za severno Kosovo, Marković je odgovorio: "Ne možemo menjati svoje za svoje".

Pogledajte još