Ima prosek 10, a brine za posao

Ovi studenti nikada nisu čuli za ocenu manju od 10, a ako su je nekada i dobili - poništili bi ispit do sledećeg roka.

"Dešavalo mi se da poništim ispit. Nisam planirao da imam sve desetke, ali su počele da se nižu, pa kada je već tako krenulo, nisam želeo da kvarim prosek"
, priča skromni Miloš, koji je završio smer Brodogradnja, a planira da upiše master studije, ali i da doktorira.

Kao i većina mladih koji završe fakultet, i njemu je najveća strepnja kako doći do posla, jer sve desetke ne znače i garanciju da će ga dobiti.

"Voleo bih siguran posao i normalan život, a trenutno mi perspektiva i nije baš najsjajnija. Brodogradilišta u kojima sam imao praksu ili su propala ili su zatvorena. Sa mojom diplomom bih super prošao u Holandiji ili Švedskoj, gde živi i radi moj brat"
, priča Miloš Siđak, u čijoj porodici ima inženjera.

Kako ovaj mladić govori, svestan je da u Srbiji moraš da se trudiš preko svoje snage da bi imao normalan život, a da je to u inostranstvu opet zagarantovano.

"Koliko znaš, toliko vrediš. Voleo bih da pokušam ovde u Srbiji, ali ako ne bude išlo, verovatno ću se preseliti u Švedsku. Duboko u sebi ne bih voleo da se to desi, jer niko nema duh kakav mi imamo. S druge strane, u moje školovanje je uloženo puno truda i rada, koji možda neću moći da unovčim"
, iskren je Miloš.

Srce biralo umetnost
Na spisku najuspešnijih našle su se i Ana Prodanović i Minja Poljak, koje su sa prosečnom ocenom deset završile Fakultet primenjenih umetnosti. "Volela bih da mogu da živim od umetnosti, jer sam fakultet birala srcem. Svesna sam da od mene zavisi kako ću proći", kaže Ana.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još