Prosečna potrošačka korpa - 65.025 dinara

Prosečna decembarska potrošačka korpa bila je skuplja za 0,49 odsto, ili 318,9 dinara u odnosu na prethodni mesec, dok je minimalna koštala 0,28 odsto više, ili 268 dinara nego u novembru.

U novembru je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,47 prosečnih zarada a za pokriće minimalne 0,77 prosečne zarade.

Kupovna moć merena odnosom prosečne zarade i prosečne i minimalne potrošačke korpe minulog decembra, kako se navodi u analizi ministarstva, bila je veća, zahvaljujući pre svega povećanju prosečne mesečne neto zarade.

Potrošačke cene proizvoda i usluga su u decembru u odnosu na novembar u proseku bile više za 0,2 odsto.

Rast cena zabeležen je u grupama odeća i obuća za 1,1 odsto, komunikacije za 0,7 procenata, u grupama hrana i bezalkoholna pića, kao i alkoholna pića i duvan za po 0,3 i u grupi transport za 0,2 odsto. Pad cena zabeležen je u grupama stan, voda,električna energija, gas i druga goriva za 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

U decembru su kupovnu moć iznad proseka Republike imali Novi Sad, Beograd, Pančevo i Kragujevac. U svim gradovima koji se statistički prate prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, ali nije bila dovoljna za pokriće prosečne potrošačke korpe.

Izvor: Novosti

Pogledajte još