Ovo je najtopliji 19. februar u Beogradu u poslednjih 125 godina

Najtopliji februarski dan, zabeležen je 1899. godine, 12. februara kada je maksimalna dnevna temperatura u Beogradu iznosila 24,5 stepeni.

"Nisam iznenađen. Sve je to igra, ritmovi prirode. Jeste malo neobično što je ovako toplo, ali to je zbog prisustva toplog vazduha, kao i svaki put kada se ciklon nalazi iznad Atlantika. U ovo doba godine bilo je toplo i ‘89., 94., 2001. ...Dešava se da nekada bude i ekstremno toplije. I te 1899. godine, kada je izmeren najtopliji februarski dan u Beogradu (12. februar), bilo je toplo i u januaru i u februaru. A onda su usledili ledeni dani. Smenjivali su se topli i hladni periodi. Bilo je i padavina"
, rekao je Nedeljko Todorović iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

On je već za vikend najavio zahlađnje.

"Stiže nam zahlađenje, ali opet neće biti baš hladno. Temperature će biti niže za oko 10 stepeni, 23, 24. i 25. februara. U subotu će padati i kišica. I tako snižene, temperature će ponovo biti veće za oko dva stepena u odnosu na srednju maksimalnu temperaturu"
, dodao je Nedeljko.

Srednja maksimalna temperatura za ovaj period godine iznosi 7-8 stepeni, a iz Hidrometeorološkog zavoda nisu mogli da daju prognoze kakva nas godina očekuje - po pitanju toplote.

Izvor: 24 sata
Foto: Beta - Emil Vaš

Pogledajte još