"Novartis" u Japanu optužen za lažnu reklamu leka

Predstavnici tužilaštva u Tokiju danas su ušli u prostorije "Novartis farma" i zaplenili dokumente te firme. Ministarstvo pravde Japana u januaru je podnelo tužbu protiv "Novartisa" zbog "lažne i preuveličane reklame" leka. Današnji pretres predstavlja prvi konkretan korak vlasti pre zvaničnog pokretanja istrage.

Dva japanska univerziteta su nedavno otkrila da japanski ogranak "Novartisa" već dva meseca reklamira lek protiv hipertenzije preuveličavajući njegovu efikasnost. "Novartis" to kategorički odbacuje.

Jedan zaposleni u japanskom "Novartisu", koji je napustio firmu, učestvovao je u univerzitetskom kliničkom ispitivanju leka, krijući svoj identitet na univerzitetu. Zaposleni, čije ime nije obelodanjeno, falsifikovao je statističke podatke o efikasnoti leka, tako što je naveo da je lek dobar ne samo protiv visokog pritiska već i da leči anginu pektoris i da sprečava moždani udar.

Prema navodima štampe, "Novartis" je uložio četiri miliona evra za istraživanje leka, koje je počelo 2002. godine. Japanski "Novartis" je potom koristio rezultate kliničkog ispitivanja leka kako bi ga bolje plasirao na tržište.

"Novartis" od prodaje leka širom sveta godišnje zarađuje 700 miliona evra. Prema japanskom zakonu, osoba koja je odgovorna za preuveličavanje efekata nekog leka može da bude kaznjena sa do dve godine zatvora i novčanom kaznom od 14.000 evra.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija - Morguefile

Pogledajte još