Mitovi o šminkanju srušeni: Saznajte kojih pravila se ne treba držati

Mit: Crvenokose ne bi trebalo da nose crveni ruž
Crveni ruž dopušten je baš svima. Crvenokose mogu izgledati fantastično s crvenim usnama, posebno s narandžastim tonovima. Važno je izbegavati plave podtonove i biti umeren.

Mit: Svetlucave senke su samo za tinejdžerike
Potpuno suprotno, obična matirana senka može naglasiti upale oči koje imaju žene u zrelijim godinama. Svetlucava senka privlači svetlost, pa vas može učiniti naizgled budnijim, a dodatni bonus leži u tome da tako odvlačite pažnju s bora. Zapamtite i da svetlucavo ne znači šljokičasto.

Mit: Jarke boje ruža nisu za tanke usne
Važno je znati razliku između svetlih (dobrih) i tamnih (loših) tonova. Tamni tonovi, poput tamnocrvene ili boje kupine, samo ističu činjenicu da se radi o tankim usnama, ali tonovi obogaćeni svetlucavim elementima stvaraju optičku iluziju punijih usana. Takođe, usne oblikujte olovkom, čime ćete postići puniji izgled.

Mit: Smokey eyes ne izgleda dobro na bledoj koži
Nije potrebno da budete Kim Kardašijan da biste nosili smokey eyes. Crne i sive nijanse ovde nemaju monopol: nijanse poput bronzane i ružičasto-zlatne odličan su izbor ako imate jako svetlu kožu.

Mit: Pastelne boje ne izgledaju dobro na tamnijoj puti

Svaka od nas ponekad želi da se poigra pastelnim bojama. U tome nema ništa loše, ali pastelne boje na tamnijoj koži treba znati nositi. Poenta je u održavanju kontrasta. Recimo da želite da se poigrate ružičastom, bojom lavande, svetloplavom ili zelenom. Pre svega, pripremite kapke tako što ćete na njih naneti puder ili korektor, koji će pružiti dobru bazu za koju se senka može 'uhvatiti'.

Mit: Odlučite se ili za smokey eyes ili upečatljive usne
Ključ je u kontrastu. Na primer, ako imate svetlucavi smokey eyes, neka ruž bude matiran ili obrnuto. Ostatak lica mora biti minimalno definisan, s pažljivo počupanim obrvama i lagano naglašenim jagodicama. Držite se srodnih nijansi.

Izvor: B92