Najviše korumpiranih lekara otkriveno u Kikindi

Foto: Wikimedia Commons / Vanjagenije

Najveća afera otkrivena je u kikindskoj bolnici, pa su krivične prijave podnete protiv dvoje poznatih ginekologa Predraga Veljkovića (58) i Linke Lince Pavlović (64).

Veljković se sumnjiči da je počinio 20 krivičnih dela primanja mita, jer je zahtevao najmanje 5.000 dinara za abortus, koji je zakonom dozvoljen do 10 nedelja trudnoće.

Protiv medicinske sestre iz Kikinde D.J. krivična prijava je podneta zbog sumnje da je primila mito u pomaganju, jer je asistirala doktoru Veljkoviću prilikom abortusa, ali intervenciju nije unela u dokumentaciju, što je po zakonu dužna da uradi.

Prijava je podneta i protiv pacijentkinje koja je doktoru dala novac za namerni prekid trudnoće.

Pavlovićeva se sumnjiči da je uzela ukupno 320 evra za tri porođaja carskim rezom i 2.000 dinara za pregled u svojoj neregistrovanoj ambulanti.

Najveću pojedinačnu sumu od pacijenta je uzeo ortoped-traumatolog iz Sente Mikloš Ribar (61) ) koji je na stajalištu autobuske stanice „Sever trans“ u Senti od J.A. sina pacijentkinje iz Horgoša, tražio i dobio 920 evra, da bi njegovoj majci u butnu kosti ugradio implatant. Lekar je obećao sinu da mu majka neće biti na listi čekanja i da će je operisati za tri dana.

"Najviše krivičnih dela otkrili su policijski službenici operativnim radom, jer građani veoma retko prijavljuju primanje ili davanje mita, najčešće zbog straha da će i oni odgovarati za krivično delo"
, objašnjava Dragan Pejčić, načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Kikinda.

Protiv načelnika Odeljenje sektora tržišne inspekcije u Kikindi Milosava Bulatovića (52) iz Čoke krivična prijava je podneta zbog sumnje da je zloupotrebio položaj, jer je o akcijama inspekcije dva puta SMS porukama obavestio T.D. iz Čoke, za kojeg se osnovano sumnja da se bavi nedozvoljenom trgovinom.

"U akciji “Korupcija” prošle godine podneli smo ukupno 31 krivičnu prijavu protiv 30 osoba za 81 krivično delo. Krivične prijave podnete su i protiv direktora jednog javnog preduzeća, protiv 17 odgovornih osoba u društvenim i privatnim preduzećima i sedam osoba ostalih zanimanja, ali ne zbog primanja mita već zbog zloupotrebe službenog položaja ili zloupotrebe položaja odgovornog lica, koja spadaju u oblast korupcije. Broj otkrivenih krivičnih dela zbog korupcije prošle godine veći je za 125 posto nego u 2012. godini"
, naglašava Dragan Jović, načelnik.


Blic

Pogledajte još