Ukrajina: Predsednik proglasio primirje i otpočeo pregovore sa opozicijom

Nasilje i nemiri u Ukrajini su se nastavili. Prema poslednjim podacima, dvadeset šest ljudi je poginulo, a više od osam stotina ranjeno u sukobima demonstranata i policije u Kijevu. obe strane se međusobno optužuju za eskalaciju nasilja, a zbog zaoštravanja situacije Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Antiteroristički centar odlučili su da započnu antiterorističku operaciju.

Dok su ulice Kijeva poprište žestokih sukoba demonstranata i snaga bezbednosti, najveća država koja razdvaja Rusiju i Evropsku uniju našla se na ivici krvoprolića kakvo nije viđeno u ovom regionu od raspada SSSR pre 25 godina.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU će sutra po podne u Briselu razmotriti modalitet sankcija prema Ukrajini, a za "ciljane mere" su se danas založili najviši funkcioneri EU, uključujući predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

JANUKOVIČ PROGLASIO PRIMIRJE I POČETAK PREGOVORA S OPOZICIJOM
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, proglasio je primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Posle razgovora s trojicom lidera opozicije, Olegom Tjagnibokom, Arsenijem Jacenjukom i Vitalijem Kličkovom, Janukovič je na svom veb sajtu napisao:

"Na osnovu onoga što smo postigli na sastanku, dve strane su proglasile primirje i početak pregovora s ciljem da se okonča krvoproliće i stabilizuje situacija u zemlji, zarad opšteg mira", prenele su agencije.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.