Srpska porodilišta među boljim u svetu

BEOGRAD, 7. avgusta 2009. (Beta) - Smrtnost porodilja u porodilištima u Srbiji ne prelazi 15 na 100.000 porođaja godišnje čime se ona svrtavaju među bolja u svetu, rekao je danas Upravnik Zavoda za perinatologiju Tihomir Vejnović.

Vejnović je na konferenciji za novinare povodom završetka edukacije "Komunikacija za zdravstevne radnike u porodilištima u Srbiji" rekao da prema parametrima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u dobra porodilišta se ubrajaju ona gde je smrtnost porodilja od 30 do 50 na 100.000 porođaja.

Vejnović je naveo da je smrtnost novoređenih beba u Srbiji 15 na 1.000 novorođenčadi što takođe, prema parametrima SZO spada u primere dobre prakse i dodao da se u Srbiji godišnje rodi između 70.000 i 80.000 beba u 58 prodilišta.

"Često javnost loše ocenjuje kvalitet rada babica i osoblja u porodilištima. Mi želimo da pokazemo da to nije tako. Gotovo sva porodilišta bila su uključena u edukaciju jer želimo da smanjimo nesporazume koji postoje između zaposlenih i pacijenata", kazao je on.

Pogledajte još