Ukrajina: Medicinska sestra kojoj je pucano u vrat, ipak živa?

Olesija Žukovska, 21-godišnja medicinska sestra koja volontira tokom sukoba u Kijevu, postala je simbol demonstracija u Ukrajini pošto je jutros na Tviteru napisala da umire, jer je ranjena u vrat.

U prvim medijskim izveštajima je navedeno da je ona preminula nakon što je na društvenu mrežu postavila stravičnu poruku na ukrajinskom jeziku: "Umirem", ali su se kasnije pojavile nove informacije da je prebačena u bolnicu i da je živa, prenosi britanski list "Gardijan" (The Guardian).

Mediji su javili da se Olesija, zajedno sa drugim medicinskim volonterima i nekoliko novinara, našla na meti provladinih snajperista u blizini Trga nezavisnosti u Kijevu.

Na Tviteru se mogu videti i fotografije mlade volonterke, koja je po svemu sudeći doputovala u Kijev u proteklih nekoliko dana.

Olesija se na prvoj fotografiji osmehuje, u beloj jakni ispod medicinske uniforme sa znakom Crvenog krsta, šlemom i skijaškim naočarima na glavi.

Na drugoj slici je prikazana nakon što je pogođena u vrat, gde se vidi kako šakom pokriva ranu koja krvari dok joj ukazuju pomoć, a u drugoj ruci drži mobilni telefon.

Otprilike je u tom trenutku mlada medicinska sestra napisala svoju poslednju jezivu poruku na Tviteru, oko 10.45 sati.

Njen kratak očajnički "tvit" usledio je nakon niza sve alarmantnijih poruka koje oslikavaju haos i užas u prestonici Ukrajine, kao što su: "Hitno svima koji se nalaze bilo gde u Kijevu! Potrebna nam je vaša podrška! Masakr je počeo jutros...".

Njene poruke istovremeno opisuju uzbuđenje, strah i isfrustriranost zbog boravka na Trgu nezavisnosti koji je od utorka poprište eskalirajućeg nasilja i krvoprolića u jeku sukoba opozicionih demonstranata i policije.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još