Ruskinje protestuju za slobodu čipkanog rublja

Žene u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu izašle su na ulice da izraze negodovanje zbog zabrane uvoza donjeg rublja, koje sadrži manje od šest odsto pamuka, tvrdeći da je takva odluka još jedan rezultat pogrešne politike u postsovjetskim zemljama.

Novi zakon će stupiti na snagu 1. jula, a rezultat takve odluke će biti uklanjanje 90 odsto prodavanog donjeg rublja sa polica u tri zemlje, prenosi Jutarnji.hr.

„Čipkasto donje rublje je praktično nestalo sa polica”, izjavila je Alisa Sapardijeva, vlasnica prodavnice donjeg rublja u Moskvi.

U subotu je 30 žena uhapšeno noseći čipkaste gaćice na svojim glavama i uzvikujući „Sloboda gaćicama!”. Protestantkinje tvrde da se država upliće u njihove privatne živote.

U obrazloženju zakona se tvrdi da je cilj zaštititi korisnike od proizvoda lošeg kvaliteta, pa zakon predviđa zabranu uvoza i prodaju donjeg rublja napravljenog od lošeg materijala, uključujući sintetičku čipku.

„Po mom mišljenju, devojke će i dalje nositi čipku, bez obzira hoće li se prodavati u Rusiji. Ovaj glupi zakon samo pokazuje koliko je neučinkovita naša vlada”, izjavila je dvadesetdvogodišnja Moskovljanka, dodajući da većina njenih prijateljica često putuje u inostranstvo radi kupovine.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još