Hrvatski ministar: Više nema šanse za povlačenje tužbe za genocid

"Ne bih govorio o odustajanju, takva šansa više ne postoji. Postavili smo uslove koji nisu ispunjeni, pa tužba i postupak idu dalje", rekao je Miljenić hrvatskim novinarima na brifingu uoči početka usmene rasprave pred sudom u Hagu 3. marta.

On je, kako je prenela agencija Hina, naglasio da Hrvatska veruje u uspeh tužbe protiv Srbije.

"Očekujem da ćemo prikazati šta se stvarno dogodilo, šta je ko kome napravio i da ćemo na kraju uspeti", rekao je ministar.

Miljenić je izrazio očekivanje da će pravni zastupnici Hrvatske i svedoci rasvetliti deo hrvatske istorije koji nije rasvetljen u postupcima pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima. Istakao je da "Vukovar nije samo Ovčara, već čitav niz mesta gde su se događali zločini".

"To se nažalost dogodilo, ljudi su stradali i jedna od satisfakcija jeste da počinitelji odgovaraju i da se prikaže šta se stvarno dogodilo", rekao je Miljenić.

Voditeljka hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić izjavila je da su zastupnici spremni da obrane hrvatsku tužbu, ali i da odgovore na srpsku protivtužbu.

Hrvatsku će na usmenoj raspravi, uz Crnić-Grotićevu, zastupati pomoćnica ministarke spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa univerziteta Jejl, kao i američki advokat Luka Mišetić, koji je pred sudom u Hagu zastupao hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Pomagaće i britanski advokati i profesori specijalizovani za međunarodno pravo Džejms Kroford, Filip Sends i Kir Starmer.

Hrvatska je 1999. tužila Srbiju za genocid tokom sukoba 1991-1995, a Srbija je 2010. odgovorila protivtužbom za genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

Izvor: Beta
Foto: sxc.hu

Pogledajte još