Naučnici na pragu otkrića "pilule protiv metastaza"

Metastaze su širenje raka od jednog organa do drugog i one su glavni razlog smrti od raka, piše Express.co.uk.

Istraživači su identifikovali molekul nazvan Cbl-b, koji blokira širenje raka, što je dovelo naučnike jedan korak bliže "svetom gralu" u terapiji protiv raka.

Ako buduća istraživanja budu uspešna, ovo otkriće bi rak moglo da transformiše od smrtne bolesti do one koja može da se kontroliše.

Juče je profesor Kaetano Reis Souza, iz britanskog Centra za istraživanje raka, buduća istraživanja opisao kao "Tantalove muke" i rekao da treba biti oprezan u bilo kakvim ocenama pre proglašenja rezultata "revolucionarnim otkrićem".

"Imuni sistem ima mogućnost da ubija tumore, ali se može kontrolisati `molekularnim kočnicama`", rekao je on.

"Autori ove studije su uspeli da `skinu nogu sa jedne od kočnica` dajući zeleno svetlo imunom sistemu da ubija ćelije tumora. Pitanje je da li će ovo ikada moći da proradi kod konkretnih pacijenata".

Na eksperimentima na miševima, brisanje ili namerna aktivacija molekula koji stimuliše antitumorsko delovanje dramatično je smanjilo širenje raka dojke i najsmrtonosnijeg raka kože - melanoma.

Profesor Jozef Pening sa Austrijske akademije nauke u Beču, čiji rezultati su objavljeni u žurnalu "Nature" je rekao:"Metastaze su glavni razlog zašto oboleli od raka umiru".

"Naši rezultati bude nadu da bi bilo moguće razviti Cbl-b ili TAM inhibitore, koji deluju kao kočnica na imuni sistem koji "daje punomoćje sopstvenom imunom sistemu da ubija metastaze", objašnjava Pening.

"Ovo bi zaista bilo `sveti gral` za terapiju raka, međutim potrebno je još dosta istraživanja, posebno mogućih nuspojava", dodaje on.

U našoj zemlji svake godine od raka oboli oko 30.000 ljudi, a umre približno 20.000 osoba. Po podacima o glavnim uzrocima smrti u Srbiji iz statističkog godišnjaka za 2006. godinu, maligne bolesti su na drugom mestu, sa 19 odsto.

Izvor: independent.ie, scotsman.com via B92
Foto: Beta/AP

Pogledajte još