Julija Timošenko još nije na slobodi

Portparolka bivše premijerke je vest o puštanju Timošenkove objavila nakon što je u parlamentu "ubrzana" odluka o oslobađanju, ali je nešto kasnije ipak demantovala samu sebe.

Za tu odluku glasalo je 322 od 331 prisutnog poslanika, navodi agencija UNIAN, a uprkos ranijim najavama, odluka je prošla bez potpisa aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča.

Odluka je dočekana aplauzima i skandiranjem "Sloboda za Juliju", navodi RIA Novosti.

Prethodno je Rada u petak usvojila izmene krivičnih zakona kojima se omogućava puštanje na slobodu Timošenkove, koji bi stupio na snagu pošto ga potpiše ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

RIA Novosti navodi da na ovaj način skupština prevazilazi situaciju sa potrebnim potpisom, budući da izmene zakona Janukovič nije potpisao.

Ranije danas za predsednika skupštine izabran je Aleksandar Turčinov, poslanik i funkcioner partije Otadžbina (Batkivščina) kojom od osnivanja rukovodi Timošenkova.

Turčinov je njen zamenik a posle pobede Viktora Juščenka na predsedničkim izborima početkom 2005. godine bio je imenovan za šefa Službe bezbednosti Ukrajine.

Septembra iste godine je napustio taj položaj kada je Timošenkova prestala da bude premijer i bio je šef izbornog štaba Bloka Julije Timošenko.
Usvojena i odluka o obnavljanju Ustava iz 2004.

U međuvremenu, Vrhovna rada (skupština) Ukrajine usvojila je danas odluku o obnavljanju važenja Ustava iz 2004. godine kojim se, između ostalog, redukuju ovlašćenja predsednika države, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

Za ovu odluku glasala je većina od 325 od 331 prisutnih poslanika, navodi agencija UNIAN.

Lider poslaničke grupe Otadžbine (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk izjavio je da je ova odluka potrebna jer "predsednik Ukrajine (Viktor Janukovič) nije ispunio preuzetu obavezu iz sporazuma i nije potpisao zakon o obnavljanju Ustava iz 2004".

Usvojena je odluka kojom se obnavlja važenje Ustav iz 1996. godine sa izmenama i dopunama koje su unete zakonima 2004, 2011. i 2013. godine, koje se odnose na izmene Ustava, navodi UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi izjavu danas izabranog predsednika Rade Aleksandra Turčinova da će odluka o Ustavu omogućiti skupštini da formira vladu bez učešća predsedniika.

Izvor: B92
Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov, File

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.