5 naučnih otkrića koja su obeležila prošlu nedelju

Na pragu otkrića “pilule protiv metastaza”
Pilula koja sprečava širenje raka mogla bi da bude razvijena nakon što su naučnici otkrili kako da “probude” imuni sistem koji bi ubijao ćelije tumora. Istraživači su identifikovali molekul nazvan Cbl-b, koji blokira širenje raka, što je dovelo naučnike jedan korak bliže “svetom gralu” u terapiji protiv raka.

Ako buduća istraživanja budu uspešna, ovo otkriće bi rak moglo da transformiše od smrtne bolesti do one koja može da se kontroliše.

Naučnici napravili veštačke mišiće
Silk i konac mogu se koristiti za stvaranje moćnih veštačkih mišića koji će u budućnosti pomagati ljudima sa invaliditetom ili biti deo robota, pokazala je nova studija. U poređenju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, veštački mogu podići više od 100 puta veću težinu i stvoriti 100 puta više mehaničke sile, tvrdi međunarodni tim istraživača.

Mačke možda vide stvari koje su nama nevidljive

Ako biste mogli da vidite svet očima vašeg ljubimca, verovatno biste videli mnogo više stvari, nego sada. Naime, novo istraživanje pokazalo je da mačke, psi i mnoge druge životinje mogu da vide ultraljubičastu svetlost.

Naučnici napravili “bolji” krompir
Britanski istraživači smatraju da su stvorili krompir otporan na crnu pegavost. Oni su ukrstili gene ljubičastog krompira iz Južne Amerike sa običnim crvenim krompirom, a ni jedan od useva nije zaražen pomenutim gljivičnim oboljenjem.

Slonovi teše jedni druge
Slonovi ne samo da prepoznaju kada su članovi njihove grupe pod stresom, nego im nude i “rame za plakanje”. Ovakva empatija je retka među životinjama.

Izvor: B92