Janukovič: Nemam nameru da odem

Janukovič je u intervjuu kanalu UBR rekao da ne priznaje odluke koje se donose u Kijevu i pozvao međunarodnu zajednicu da "spreče ekstremiste da preuzmu vlast".

Ukrajinski predsednik je iz Harkova poručio da je nasilje u zemlji "pokušaj puča, vandalizam i delo bandita", zarekao se da neće štedeti snage da prekine krvoproliće i naveo da u suprotnom Ukrajini preti povratak nacizma.

Janukovič je u prvom obraćanju od potpisivanja sporazuma sa opozicijom istakao da su neke njegove pristalice i saradnici iz straha prišli opoziciji i demonstrantima koji sada kontrolišu Kijev.

"Parlament nelegitimno donosi zakone, brukaju zemlju", rekao je Janukovič.

Janukovič je naveo da ima obavezu da zaštiti narod i da neće ni podneti ostavku, niti će otići iz Ukrajine, jer je "legitimno izabrani predsednik".

Ukrajinski predsednik tvrdi i da je sinoć pucano na njegov automobil dok je išao ka aerodromu sa kog je iz Kijeva odleteo u Harkov. On je, takođe, rekao da je predsedavajući parlementom Volodimir Ribak podneo ostavku pošto je pretučen.

"Odlučićemo šta ćemo raditi u zavisnosti od reakcije međunarodne zajednice i načina na koji će oni ispunjavati svoje obaveze. Šef diplomatije, i dalje legitimno izabrani, rekao je juče da je razgovarao sa Evropljanima, da je zvao SAD. Nadam se da ćemo u narednim danima imati pregovore"
, rekao je Janukovič.

Predsednik Ukrajine je rekao i da se ne boji za sebe, ali da će zasad ostati na jugoistoku zemlje jer je tamo bezbednije.

Istovremeno, "Raša tudej" javlja da šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov "deli zabrinutost sa Francuskom, Nemačkom i Poljskom da opozicija ne može da ispuni svoje obaveze".

Janukovič poruku šalje iz Harkova, gde je u održan kongres zvaničnika sa jugoistoka zemlje, koji su osporili legitimitet svih odluka koje se donose u Kijevu i "preuzeli odgovornost za ustavni poredak, prava građana i njihovu bezbednost".

Podsetimo, za 15 časova bilo je najavljeno glasanje o opozivu Janukoviča u ukrajinskom parlamentu u Kijevu, koji demonstranti od sinoć drže pod punom kontrolom.

U parlamentu su već, bez predsedničkog potpisa, usvojene odluke o povratku na Ustav iz 2004. godine i ubrzanom oslobađanju Julije Timošenko.

Nešto ranije, pojedini predstavnici opozicije su rekli da "imaju usmenu potvrdu da će se Janukovič povući", na šta su okupljeni na Majdanu u Kijevu oduševljeno reagovali.
Partija regiona: U državni udar uloženo10 milijardi dolara

Poslanik Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča rekao je da je politička kriza u zemlji nastala pod uticajem stranih agenata koji su investirali 10 miljardi dolara u državni udar, prenela je ruska agencija ITAR-TAŠ.

"Bile su potrebne godine za pripremu situacije u Ukrajini. Uticajni strani agenti investirali su više od 10 milijardi dolara u državni udar i u agente, koji rade u parlementu pod maskom nevladinih organizacija", rekao je poslanik Vadim Kolesničenko.

On je rekao da su "državni udar organizavali Evropa i SAD".

Janukovič je danas u Harkovu, gde se okupilo više od 10.000 njegovih pristalica negirao da je podneo ostavku. Takođe je rekao da je predsedavajući parlementom Volodimir Ribak podneo ostavku pošto je pretučen.

Izvor: B92, Beta
Foto: AP - Andrei Mosienko, Pool

Pogledajte još