Ukrajina: Izglasan opoziv Janukoviča, moguće i hapšenje

Parlament, ukrajinska Vrhovna rada, pre rasprave o Janukoviču je proglasio za separatiste i naredio hapšenje zvaničnika sa istoka Mihalia Dobkina i njegove pristalice, koji su ranije danas osporili legitimitet odluka u Kijevu.

Odluke koje donosi parlament ne priznaje ni predsednik Janukovič, a njegova portparolka je izjavila da predsednik potpuno odbacuje odluku o opozivu.

Istovremeno, "Raša tudej" javlja da šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov "deli zabrinutost sa Francuskom, Nemačkom i Poljskom da opozicija ne može da ispuni svoje obaveze".

Sve administrativne zgrade u Kijevu su pod punom kontrolom demonstranata, a odluke za koje glasaju poslanici se trenutno usvajaju bez predsedničkog potpisa.

"Janukovič pokušao da pobegne u Rusiju"
Novi predsednik ukrajinske skupštine je izjavio da je Viktor Janukovič ranije danas pokušao da se ukrca u avion za Rusiju, ali da je u tome sprečen, prenosi BBC. On je naveo da se Janukovič sada nalazi u regionu Donjecka. "On je pokušao da uđe u avion za Rusiju, ali su ga graničari sprečili", izjavio je za Interfaks Aleksandar Turčinov.

Parlament ukrajine, Vrhovna rada, ranije danas je imenovala novog predsedavajućeg, razrešila je dužnosti državnog tužioca, imenovala je novog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdila odluku o oslobađanju Julije Timošenko i usvojila odluku o povratku na Ustav iz 2004. godine.

Sporazum između predsednika i opozicije predvideo je prevremene izbore u decembru, ustavne promene i formiranje nove koalicione vlade, ali je odluke parlamenta, prema zakonu, trebalo da potpisom potvrdi aktuelni predsednik.

"Novi format funkcionisanja parlamenta počeo je kada je predsednik otišao iz Kijeva i on omogućava usvajanje zakona bez potpisa Janukoviča, tvrde u Radi", prenela je agencija RIA Novosti.

Inicijativa za opoziv predsednika stigla je jutros u parlament, a na njeno usvajanje su pozvali i lideri opozicije, koji su zatražili vanredne izbore 25. maja.

Zapadne diplomate su upozorile da Janukovič nema nameru da podnese ostavku, a njegovi saradnici su rekli da će on potpisati sve zakone inicirane jučerašnjim sporazumom, ali da je "Ukrajina uređena zemlja koja funkcioniše po pravilima zakona, a ne revolucije".

"Janukovič će ostati predsednik sve do novih izbora. On je legitimno izabran predsednik i niko ne postavlja pitanje njegovog legitimiteta", rekao je za BBC vicepremijer Konstantin Griščenko.

Janukovič je i sam kasnije rekao da "nema nameru da ode", ali i da ne priznaje odluke koje se donose u Kijevu.

Ranije su i na kongresu na istoku zemlje u Harkovu, lokalni zvaničnici osporili legitimitet odluka koje se donose u Kijevu. Oni su saopštili da "preuzimaju potpunu odgovornost za ustavni poredak zemlje"

Kako javlja izveštač B92 iz Kijeva, ustupci Janukoviča opoziciji nisu dovoljni demonstrantima na ulici, koji sada potpuno kontrolišu Kijev i naoružani patroliraju gradom. Lideri demonstracija traže hitnu ostavku predsednika, ali neki od njih i da bude izveden pred sud. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Foto: Beta/AP
Izvor: B92

Pogledajte još