Julija Timošenko: Kandidovaću se

Timošenkova je rekla, u prvoj izjavi pošto je puštena na slobodu, da je "diktatura u Ukrajini pala", navodi se na sajtu njene stranke Otadžbina.

"Diktatura je pala ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju", poručila je bivša premijerka.

Timošenko se, pošto je oslobođena iz zatvora, uputila ka Majdanu, trgu u Kijevu koji je centar protesta ukrajinskih demonstranata.

Ona je puštena iz zatvorske bolnice u Harkovu, u kojoj se lečila, i pozdravivši pristalice i novinare okupljene ispred te ustanove, uputila se ka aerodromu kako bi otputovala za Kijev, rekao je njen saradnik Arsenij Jacenjuk.

Timošenkova će u Kijev stići specijalnim letom.

Predsednički izbolri u Ukrajini zakazani su za 25. maj, podsetio je Itar-Tass.


Povratak ukrajinske "čelične ledi"?

Timošenko, poznata i po specifičnom stilu odevanja i pletenici, za koju joj, prema sopstvenim rečima, treba četiri minuta, dva puta je bila premijer Ukrajine, a na izborima za predsednika, 2010. godine, izgubila je neznatnom razlikom glasova od Janukoviča, koga je parlament danas razvlastio, ali on, kako tvrdi, ostavku neće dati.

Timošenko je prvi put bila premijer Ukrajine, i to kao prva žena-premijer, od februara do septembra 2005, posle "narandžaste revolucije". Na čelu vlade je bila i od decembra 2007. do marta 2010, dok je jedno vreme bila i zamenica tadašnjeg premijera Viktora Juščenka.

Odmah po oslobađanju, Timošenko, poznata po oštrim stavovima i rezovima, kao i po proevropskoj orijentaciji, nele agencije, najavila je da će se kandidovati za predsednika na predstojećim izborima.

Tokom poslednjih desetak godina, protiv Julije Timošenko pokrenuta su tri krivična postupka, za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, za kupovinu vozila hitne pomoći po "naduvanim" cenama i zbog prekoračenja ovlašćenja prilikom potpisivanja gasnih sporazuma sa Rusijom 2009. godine.

Posle procesa, u većem delu javnosti ocenjenog, političkim i montiranim, Timošenko je 11. oktobra 2011. osuđena na sedam godina zatvora, zbog, kako je navedeno u presudi, zloupotrebe vlasti.

Timošenko je rođena 27. novembra 1960. godine u Dnjepropetrovsku, gde je završila Ekonomski fakultet, a u politiku je ušla 1996. godine kada je u svojoj oblasti osvojila rekordnih 92, 3 odsto glasova na izborima za poslanika Vrhovne rade.

Svetskoj javnosti postala je poznata 2004. godine, kao jedan od lidera "narandžaste revolucije", zajedno sa bivšim predsednikom Viktorom Juščenkom. Njena zvonka retorika, kako su je tada opisivali, nadahnjivala je i pokretala hiljade ljudi tokom "narandžaste revolucije" i dovela je tada na vlast.

Godine 2005, američki "Tajm" je, predstavljajući novu premijerku naveo, između ostalog, da je ona u vreme vladavine Leonida Kučme u zatvoru provela 42 dana po optužbama za mito, pranje novca, korupciju i zloupotrebu vlasti.

Sve optužbe su na kraju na sudu bile odbačene. Paralelno sa univerzitetskom karijerom, Timošenko je bila i uspešan menadžer, najpre kao vlasnica lanca videoteka, a potom u nacionalnoj industriji gasa.

U tim poslovima je stekla veliko bogatstvo, pri čemu su mediji često špekulisali da njeni poslovi nisu uvek bili legalni.

Predsednica stranke "Otadžbina" je u drugi po redu pritvor, dospela krajem jula 2011. godine posle odbijanja saradnje sa sudom u vezi sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja.

Timošenko je 11. oktobra 2011. godine osuđena na 7. godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, zloupotrebe vlasti

Timošenko je tvrdila da je istragu protiv nje i njenih saradnika pokrenuo Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. i političkog života uopšte.

Proglašavana je i za najlepšu u političkom svetu, a po mišljenju časopisa "Forbs" i za jednu od najmoćnijih žena sveta.

Zapadni zvaničnici kontinuirano su vršili pritisak na vlasti u Kijevu zbog njenog položaja. Timošenkova je 9. maja 2012 prebačena u bolnicu pošto je od 20. aprila započela štrajk glađu protestujući zbog odnosa zatvorskih oosoblja, lekara, ali i vlasti prema njoj.

Masovni protesti u Ukrajini su počeli krajem novembra, a Timošenko je u pisanoj poruci iz zatvora 8. decembra 2013. pozivala okupljene demonstrante na ulicama Kijeva da zahtevaju hitnu Janukovičevu ostavku.

Kada je aktueli lider ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk 26. januara ove 2014. godine odbio da prekine proteste, iako mu je predsednik Janukovič ponudio premijersku funkciju, insistirao je i na oslobađanju političkih zatvorenika među kojima i bivše premijerke Timošenko.

Kada su, posle gubitka vlasti, počeli procesi protiv Julije Timošenko, njen suprug Olexander zatražio je azil u Češkoj.

Izvor: B92
Foto: AP - Darko Bandić

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.