Pljačka večitih studenata: 300 evra za obnovu godine i prijavu ispita

Polaganje ispita i obnovu apsolventskog staža naplaćuju i do 300 evra po godini.
Ljubici N. (33), studentkinji Filozofskog fakulteta u Beogradu, tražili su čak 63.000 dinara kako bi uopšte mogla da se vrati na studije.

"U velikom sam problemu. U početku sam mislila sam da će mi najveći problem biti da ponovo zagrejem stolicu. A evo sada se ispostavilo da nemam dovoljno novca da bih završila fakultet. Rekli su mi da moram da platim svaki semestar otkako mi je istekao apsolventski staž 2006. godine. Jedan semestar košta 4.500 dinara, što znači da za prethodnih sedam godina moram da platim 63.000 dinara. U tu cenu nije uračunata prijava ispita. To je zaista velika suma"
, priča Ljubica.

Slična situacija je i na ostalim fakultetima i univerzitetima.

Na Ekonomskom u Nišu nedavno su doneli odluku da „večitim studentima“ semestar naplaćuju 3.000 dinara zbog, kako su naveli, “troškova administrativnog postupka za produženje statusa studenta”. Neki fakulteti ne naplaćuju posebno semestar, već celu godinu. Tako na Filološkom fakultetu u Beogradu naplaćuju “administrativnu obnovu četvrte godine” koja košta čak 28.500 dinara. Uz ostale takse, konačna cena godine iznese oko 300 evra.

Ministar: Produžićemo rok
Rok za završetak studija za „večite“ studente produžiće se do školske 2017/18. godine, umesto do oktobra ove godine, predložiće ministar Tomislav Jovanović. Takođe, ministar će predložiti i da u školskoj 2014/2015. godini studenti mogu da upišu godinu sa 48 bodova.

"I pored toga, plaćamo prijavu svakog ispita, a u poslednje dve godine nismo imali nijedan apsolventski rok", žali se “večita studentkinja” Filološkog fakulteta koja zbog zaposlenja nije položila dva poslednja ispita.

Fakultet za fizičku hemiju jedan je od najjeftinijih. Obnova apsolventskog staža “večitima” ovde se naplaćuje “samo” 12.000 dinara, plus 2.000 za svaki preneti ispit.

Tako će stari student kome je ostalo pet ispita morati da plati 22.000 dinara. Na fakultetima su bili prilično zatvoreni na ovu temu.

"Svaki slučaj je individualan. Sve zavisi od toga kada je student položio poslednji ispit i koliko mu je ispita ostalo do završetka studija"
, rekli su nam u studentskoj službi Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prof. dr Miodrag Popović, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu, kaže za “Blic” da procedura produžavanja statusa studenta ili obnove apsolventskog staža jeste realni trošak za fakultet, ali da je neopravdano akademcima retroaktivno naplaćivati propuštene semestre.

"Obnova statusa studenta podrazumeva ponovno evidentiranje studenta i angažovanje osoblja, a to sve košta. Takođe, onim studentima koji će ponovo ići na predavanja i raditi vežbe, realno je naplatiti i tu uslugu. Ipak, stvarno ne znam po kom principu se vrši retroaktivno naplaćivanje semestara i ne vidim zašto bi fakulteti imali potrebu za tim",
kaže profesor Miodtag Popović.

Izvor: Blic

Pogledajte još